Šest zanimljivih projekata s područja VPŽ u konkurenciji za nagradu Suncokret ruralnog turizma

Kontinentalni turizam posljednjih nekoliko godina doživljava vrlo dinamičan rast i razvoj, a posebno je zapažen razvoj ruralnoga turizma i to u svim dijelovima naše zemlje. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, koja ove godine obilježava uspješnih 25 godina djelovanja, na čelu s predsjednicom Dijanom Katicom prati ovaj sektor od samih početaka. Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-ova, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama.

Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete. Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom neće biti jednostavan zadatak. Ocjenjivački tim projekta Suncokret ruralnog turizma Hrvatske kraj prošlog tjedna proveo je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Nakon razgledavanja Geo info centra Voćin, nastavili su do Destilerije Kostelac u Orahovici, gdje su sudjelovali na degustaciji Mountain Creek hrvatskog gina. Turistička zajednica općine Čačinci predstavila je Srednjovjekovni viteški turnir, a OPG Ruža Fabčić iz Pitomače svoj restoran Dravska Iža. Vina Dvojak OPG-a Franjo Dvojak u virovitičkom prigradskom naselju Podgorje bili su još jedna evaluacijska lokacija, kao i OPG Miroslav Slaviček i njegov projekt eko vina “Chresno”.

Nagrada Sunockret 1 1

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je Hrvatske turističke zajednice u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 130 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u opatijskom hotelu Royal.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content