U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina ponovno startao s radom Centar izvrsnosti novih tehnologija Virovitičko-podravske županije

Nakon što je Centar izvrsnosti novih tehnologija Virovitičko-podravske županije 2019. godine službeno otvoren, danas (subota) je prigodnom svečanošću u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina započeo s radom.

Dvije godine je pandemija koronavirusa ‘stopirala’ njegov rad, no prema riječima ravnatelja Mladena Graovca vratio se još jači i inovativniji, a zainteresiranost učenika se učetverostručila, tako da za razliku od 37 polaznika 2019. godine, ovogodišnji ciklus radionica obuhvaća 140 učenika.

Istaknuvši smisao i cilj, odnosno zadatak Centra da zainteresiranim učenicima osnovnih i srednjih škola omogući nadogradnju njihovih nastavnih planova i programa, osobito u STEM području, zaželio je dobrodošlicu, prije svega učenicima, a potom i nazočnim gostima među kojima su bili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, ravnatelj OŠ Ivane Brlić Mažuranić Virovitica Ivica Tomljanović, ravnatelj SŠ Marka Marulića Slatina Ivan Roštaš, predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi i učitelj informatike OŠ Josipa Kozarca Slatina Dejan Poje.

– Ovo je jedini Centar izvrsnosti novih tehnologija na području naše županije, te s ponosom mogu istaknuti da je i među rijetkima takve vrste uopće u Hrvatskoj. Ovo je odlična priča koja nema kraj s obzirom na naprednost tehnologije koja se mijenja i nadograđuje gotovo svakodnevno. U skladu s tim i mi nastojimo našu tehnološku bazu što kvalitetnije nadograđivati kako bi učenicima osigurali što kvalitetnija znanja koja će kasnije širiti kroz srednju školu i fakultete, prije svega tehničke, strojarske, inženjerske – rekao je ravnatelj Graovac te izrazio zadovoljstvo što je sve veći interes djevojčica za ovakva zanimanja.

centar-izvrsnosti-slatina-24_1000x667

Zahvalio se na potpori i suradnji Virovitičko-podravskoj županiji kao i svima koji su uključeni u ovaj projekt. Dodao je kako je svrha Centra izvrsnosti osiguravanje kvalitetnog sustava strukovnog obrazovanja, uz kontinuiran, svrsishodan i strateški razvoj u suradnji s poslodavcima, razvojnim agencijama, strukovnim udruženjima, visokim učilištima i civilnim sektorom.

– Vizija Centra izvrsnosti je postati inovativan i inkluzivan sustav srednjoškolskog obrazovanja temeljen na radu, koji će osiguravati kvalitetno strukovno obrazovanje na regionalnoj razini, što je već pokazao odlazak pojedinih naših učenika na daljnje školovanje u veće gradove te njihov uspjeh pri zapošljavanju – zaključio je Graovac.

O ulozi Virovitičko-podravske županije od samog osnivanja do realizacije Centra izvrsnosti novih tehnologija u IOŠ-u govorila je pročelnica Martina Bunić.

– Mi smo s osnivanjem Centra izvrsnosti krenuli 2019. u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica, a koji sada već ima šest različitih područja, odnosno centara od matematike, fizike, kemije, informatike s robotikom, do povijesti i medijske pismenosti. Taj će Centar koji je ujedno i europska točka darovitih, ponovno početi s radom vjerojatno od jeseni, stoga mi je drago što je Centar izvrsnosti novih tehnologija u Slatini ponovo započeo s radom te okuplja učenike sedmih i osmih razreda iz svih osnovnih škola s područja županije, a uključene su i one škole kojima Županija nije osnivač – istaknula je pročelnica Bunić te dodala.

– Županija u svom proračunu osigurava gotovo 35.000 eura za rad centara izvrsnosti, a s porastom zainteresiranih učenika izdvojit ćemo i dodatna sredstva kojima se uz naknade predavača koji rade u centrima izvrsnosti financira oprema, prehrana i prijevoz svakog učenika autobusom iz mjesta u kojem stanuje kako bi im omogućio da svake subote dođe u Centar izvrsnosti s ciljem stjecanja dodatnih znanja i vještina te u konačnici lakše odabere srednjoškolsko zanimanje. Na taj način želimo pokazati kvalitetu upravo ovog strukovnog obrazovanja – zaključila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić.

IOS-2_1000x628

Što će učenici moći naučiti u Centru izvrsnosti novih tehnologija Virovitičko-podravske županije u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina pojasnio je voditelj istoga Vedran Runje, prof. strojarstva u IOŠ Slatina, stručni specijalist inženjer strojarstva.

– Cilj nam je učenike sedmih i osmih razreda upoznati s nekim novim tehnologijama koje mogu susretati u svom životu i da se mogu lakše opredijeliti za srednju školu i svoje buduće zanimanje. Iako su nove tehnologije vrlo široki pojam i praktično svakodnevno na tržištu se pojavi neka nova tehnologija, mi se orijentiramo na one koje su kod nas u Hrvatskoj najčešće i za koje imamo opremu, tako će kroz Centar učenici proći radionice CNC programiranja, robotike i CAD-CAM dizajniranja – rekao je Runje te predstavljajući opremu kojom Centar raspolaže naglasio kako u slatinskom Centru izvrsnosti učenici ne uče kako skinuti neki gotov program s interneta, već kako sami kreirati i stvarati.

– Na taj način u konačnici postaju konkurentni na tržištu rada, a prema primjeru pojedinih učenika naše škole za njih mjesta u Hrvatskoj ima na visokim pozicijama i s odličnim plaćama – zaključio je voditelj Centra Vedran Runje koji je ujedno i predavač CAD-CAM tehnologija, a osim njega u spomenutim su tehnologijama predavači Ranko Čučković (predavač cad cam tehnologija), Danijel Perović (predavač cad cam tehnologija) i Mark-Kristian Milaščević (predavač robotike).

Program ove godine obuhvaća 200 sati radionica koje će se održavati kroz 16 subota. Tako će radionice robotike pohađati pet grupa u trajanju od 15 sati, radionice uvod u Arduino, dok radionice CAD-CAM tehnologije pohađa ukupno osam grupa u trajanju od 25 sati. Radionice su ove godine nešto kraće kako bi svako dijete koje želi imalo priliku dobiti ovakvo obrazovanje o kojemu će na kraju dobiti i određeni certifikat.

(www.icv.hr, adf, mf, www.vpz.hr, foto: D. Fišli i K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content