U petak, 3. veljače obilježava se Dan crvenih haljina: Nizom aktivnosti do podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena

Kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, u 50 država u svijetu – među kojima je i Hrvatska – prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, osobito bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Cilj ove akcije je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, jer se većina moždanih udara može prevenirati implementacijom zdravih životnih navika, prepoznavanjem i liječenjem rizičnih čimbenika te identifikacijom ranih simptoma i pravovremenim javljanjem liječniku. Ujedno se želi senzibilizirati javnost, posebice članove obitelji i ukazati na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

Od 2019. godine u ovoj kampanji aktivno sudjeluje i Osječko-baranjska županija koja u okviru projekta „Žene u crvenom“ nastoji promovirati i educirati o simptomima kvalitete života stanovnika naše županije. Opće je poznato da je prevencija još uvijek najbolji način liječenja mnogih bolesti.

U sklopu projekta „Žene u crvenom“ u petak, 3. veljače 2023. godine, održat će niz aktivnosti iz područja zdravlja, kulture i umjetnosti. Već od 8 do 9 sati svi zainteresirani moći će tako izmjeriti krvni tlak i glukozu u krvi u Domu zdravlja u Parku kralja Petra Krešimira IV, a aktivnosti će se nastaviti od 10 do 13 sati dijeljenjem edukativnih materijala za građane, uz savjetovanje kako smanjiti rizik nastanka moždanog udara (Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Drinska 8, Osijek, prostorije na 1. katu)

U 17 sati održat će se predavanje „Prepoznavanje čimbenika rizika za nastajanje srčanog i moždanog udara kod žena srednje životne dobi od 40-59 godina starosti“ (Katedra Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Centar, Park kralja Petra Krešimira IV 6, Osijek (od 16.30 sati – mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi)

Cabaret večer uz modnu reviju inspiriranu dizajnericom Otti Berger i izložbu radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek održat će se u 18.30, dok će
premijera komedije „Sviraj to ponovno, Sam“ biti izvedena u 20 sati u osječkom HNK-u.

Program i aktivnosti projekta „Žene u crvenom“ ove godine odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstvo zdravstva, a partneri u projektu su Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Upravni odjel za turizam, kulturu i sport te Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije.

(www.icv.hr, tj)

mini plakat ene u crvenom print2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content