U prošloj godini otkup s OPG-ova porastao za više od 27 posto

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o godišnjem otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini.

Iz podataka je evidentno da je ta vrijednost iznosila 11.9 milijardi kuna, a prema podacima vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila je 6.9 milijardi kuna ili 57 posto, dok je vrijednost otkupa sa poljoprivrednih gospodarstava iznosila 5 milijardi kuna ili 42,1 posto.

DSZ ističe da je u usporedbi s 2021. godinom vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda porasla za 29,2 posto, pri čemu je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata porasla za 30,4 posto, dok je vrijednost otkupa od OPG-ova rasla za 27,5 posto.

U usporedbi s 2021., vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda porasla je za 29,2%, pri čemu je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata porasla za 30,4%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava porasla za 27,5%.

U izvješću DSZ se dalje navodi da su na porast ukupne vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali biljni i stočni proizvodi, što je prouzročeno povećanim cijenama i količinama kako biljnih tako i stočnih proizvoda.

Među biljnim proizvodima najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2022. imaju skupine žitarice, 50,0%, uljarice, 20,9%, vino, 10,0%, i povrće, 5,8%. U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti. U skupinama uljarica, vina i povrća došlo je do porasta vrijednosti podjednako zbog povećanih količina te otkupnih i prodajnih cijena. U skupini žitarica došlo je do porasta zbog većih otkupnih i prodajnih cijena.

U strukturi vrijednosti stočarstva najveći udio čini kravlje mlijeko, 26,8%, svinje 25,8% i goveda 24,0%. U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti. Na porast vrijednosti u skupinama kravljeg mlijeka, svinja i goveda više su utjecale otkupne i prodajne cijene nego količine, navodi se u podacima Državnog zavoda za statistiku.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content