Udruga dragovoljaca HOS-a Orahovica prestala s djelovanjem, Sekulić: Sve nas je manje i nitko ne želi preuzeti glavne uloge

Svoju redovnu, godišnju, izvještajnu i izbornu Skupštinu u orahovačkom hotelu ”Dukat” održala je Udruga dragovoljaca HOS-a Orahovica. Uoči skupštine čelništvo udruge te gradonačelnik Saša Rister i članovi braniteljskih udruga odali su počast poginulim umrlim i nestalim bojovnicima HOS-a i svim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja braniteljima u središtu Orahovice.

Skupštinu je otvorio član Glavnog stana UDHOS-a Mirko Sekulić koji je nakon izbora radnih tijela Skupštine i u ime predsjednika Ivice Starčevića podnio izvješće o radu udruge u prošloj 2022. godini kronološki prošavši kroz cijelu godinu.

– Prošla je godina za nas bila iznimno aktivna, a djelovali smo prije svega čuvajući uspomenu na Domovinski rat i hrvatske branitelje te posebno na ratni put i djelovanje HOS-a i njegovih bojovnika. S ponosom i posebnom čašću prisjećali smo se svakog poginulog, preminulog i nestalog hrvatskog branitelja i bojovnika HOS-a na svakoj obljetnici iz Domovinskog rata, odradili smo nekoliko humanitarnih akcija pomoći našim članovima i drugim hrvatskim braniteljima te sudjelovali u gradskim manifestacijama– rekao je između ostalog Sekulić.

Nakon ostalih podnesenih izvješća, sva su u paketu jednoglasno potvrđena, a potom je uslijedio izborni dio skupštine koji je donio najtežu moguću odluku za članove udruge. Naime, Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Orahovica se ovom skupštinom ugasila. Predsjednik Radnog predsjedništva dao je Skupštini da predloži novo vodstvo jer Glavni stan nema svoj prijedlog, a budući da novih prijedloga nije bilo, Bačmaga je iznio skupštinarima prijedlog Glavnog stana da se Udruga ugasi. Razlog je pojasnio član Glavnog stana i prvi predsjednik Udruge Mirko Sekulić.

– Koliko god se mi trudili i radili, jednostavno nas je sve manje i nitko ne želi preuzeti glavne uloge. Održali smo dva duga sastanka Glavnog stana i razmatrali što i kako učiniti i gašenje udruge se pokazalo kao jedino rješenje jer nema smisla da se iz godine u godinu mučimo. Ponosni smo na sve što smo učinili kroz godine postojanja, ali dalje više ne ide. Osobno ću i dalje biti nazočan svakoj obljetnici iz Domovinskog rata pa tako vjerujem da će i ostali članovi udruge, ali od sada isključivo kao hrvatski branitelji. Hvala svima što ste bili dio ove naše ponosne i časne udruge– rekao je Sekulić. Na kraju skupštine obratio se i gradonačelnik Saša Rister istaknuvši žaljenje zbog gašenja udruge.

– Prije svega moram se zahvaliti ovoj udruzi za vrijedan i predan rad, za čuvanje uspomene na Domovinski rat i hrvatske branitelje te posebno za nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. Žao mi je što je došlo do gašenja ove udruge, ali što je tu je, to je vaša odluka, ali siguran sam da ćemo i dalje surađivati s članovima kao sa svim ostalim hrvatskim braniteljima i Grad će svakom od vas uvijek biti podrška– rekao je Rister. Kao posljednji časni čin ove udruge uručene su dvije zlatne plakate istaknutim članovima koje su dobili posthumno Ivan Grgurić te Darko Žužak.

– Naš veliki prijatelj i počasni član, danas nažalost preminuli Ivan Grgurić, ostavio je dubok trag u Domovinskog ratu na orahovačkom području i kao hrabrom satniku Hrvatske vojske uručili smo ovo priznanje jer to je najmanje što mu možemo učiniti. Darko Žužak također je naš član i dragovoljac Domovinskog rata te veliki prijatelj koji je puno učinio kako za HOS tako i za sve hrvatske branitelje što je i sam bio. Mi smo ponosni što su ovako veliki ljudi bili dio nas– zaključio je Sekulić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content