Virovitičko-podravska županija druga u Hrvatskoj po povučenim europskim sredstvima “po glavi stanovnika”

Prema podacima koje je pokazala analiza podataka dobivenih iz konsolidiranih proračuna svih HR županija, a donosi portal župan.hr, Virovitičko-podravska županija je, po povučenim europskim sredstvima, “po glavi stanovnika” – 2. u Hrvatskoj. Ona je u 2021. godini,”po glavi stanovnika” povukla 785,29 kuna i to joj je donijelo hrvatsko srebro.

-Europska unija nam je ponudila niz mogućnosti i mi smo ih iskoristili. Koristit ćemo ih i nadalje jer spremno dočekujemo novo financijsko razdoblje i realizaciju novih projekata. Na području naše županije, od 2017. do danas ugovoreno je gotovo 2,5 milijarde kuna europskih sredstava. Tu su i projekti koji se vizualno ne vide, kao brojne aglomeracije ali i oni projekti koji su promijenili vizuru gradova i općina, oni koji doprinose boljem standardu naših građana – naglašava virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija je godinama pripremala projekte, strateški imala spremnu projektnu dokumentaciju i potrebne dozvole i bila je spremna za otvaranje natječaja.

-Zbog te naše spremnosti, nije čudno da smo vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Upravo smo kroz EU sredstava, uz veliki angažman naše Razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, ali i podršku Vlade RH i resornih ministarstava, omogućili ostvarenje naših brojnih projekata, ali i projekata mnogobrojnim poljoprivrednicama, vlasnicima OPG-ova, poduzetnicima, gospodarstvenicima, dobivanje bespovratnih sredstava – dodaje Andrović.

Podaci

Najznačajniji projekti koji se centrirali VPŽ u sami hrvatski vrh su: projekti navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac kao i druga faza sustava Kapinci – Vaška, Poduzetnički inkubatori u Slatini, Orahovici i Pitomači, Tehnološko-inovacijski centar, Kuća čaja u Špišić Bukovici, Centar za posjetitelje Križnica, Geo info centar u Voćinu, Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, ali i novi vrtići na području Virovitičko-podravske županije.

-Danas djeca u našoj županiji, zahvaljujući i fondovima EU idu u nove i obnovljene vrtiće. Jedanaest je novih vrtića, dva se grade, a još je njih četiri u najavi. U skoroj budućnosti neće biti općine koja neće imati vrtić i to je odlična demografska mjera – naglašava virovitičko-podravski župan.

No, tu se ne staje. Provodi se projekt Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska, gradi se tako Turističko-rekreacijski centar “Jezero-Hercegovac-Ružica grad”, kreće provedba projekta širokopojasnog interneta na području osam općina Virovitičko-podravske županije. Nastavlja se s projektom Sušionice povrća, obnove dvorca u Cabuni, Centra za pametnu poljoprivredu u Virovitici, novog rodilišta u Virovitici i energetske obnove Opće bolnice Virovitica, izgradnje novih škola u Pitomači i Orahovici, nove gimnazije u Virovitici, novih sportskih dvorana u Slatini, Suhopolju, Novoj Bukovici, Ćeralijama… Nastavlja se i sa sustavima navodnjavanja – Lukač, Đolta II. faza, Čađavica, Zdenci, Čačinci – Crnac kao i nastavku projekata vezanih za geotermalne potencijale na području VPŽ….

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content