Koja vam je najbolja nova hrvatska riječ? Bira se između zaključaja, izazora, znojilišta…

Čak 385 osoba predložilo je 538 novih hrvatskih riječi na sada već tradicionalnom natječaju za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“.

U uži krug natječaja ušlo je 15 novih riječi, a najbolja nova riječ bit će izabrana na svečanoj dodjeli nagrade „Dr. Ivan Šreter“ koja će se održati 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella, piše Večernji.hr.

Izbor nove riječi svake je godine dio obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, Spomen-tjedna na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarističku jezičnu politiku.

Pobjedničku riječ odabire Povjerenstvo časopisa Jezika u kojem je ove godine predsjednica Sanda Ham, a članovi Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Mario Grčević, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić. Autor pobjedničke riječi tako će biti nagrađen s 600 eura, autor drugoplasirane riječi s 400, a autor trećeplasirane riječi s 200 eura. Nagrade i kipiće akademskog kipara Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera, dodjelit će Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, a diplome časopis Jezik.

Tako za nagradu, abecednim redom konkuriraju riječi:

1. bakroza  – hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest

2. dimodojavnik – detektor dima
3. izazor – retrovizor
4. javnozborac/javnozborstvo  – PR
5. krugotok  – kružni tok
6. obrubnik – lajsna
7. odricajnica – disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti
8. otpadalište – odlagalište otpada
9. prestrujnik  – strujni adapter
10. pridatak – plug in
11.  prijevodnici – titlovi
12. prikaznik  – displej
13. šećerice  – biljke od kojih se proizvodi šećer
14. zaključaj – lockdown
15. znojilište  – sauna

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content