Objavljen popis ‘50 najboljih pizza na svijetu’: Slažete li se s prvim mjestom?

Taste Atlas na Twitteru je objavio popis 50 najboljih pizza na svijetu. Popis je tako na sam vrh stavio jednostavnu, ali gotovo svima omiljenu pizzu, Margheritu. Kultno jelo porijeklom iz Napulja u stopu prati Pizza Napoletana na drugom mjestu, a Pizza Quattro Formaggi na trećem je, piše Mirror, a prenosi Večernji.

Ne iznenađuje da je svaki nadjev u top 10 njih nastao u Italiji, gdje je prvi zabilježeni spomen moderne pizze zapisao pjesnik i esejist Benedetto di Falco još davne 1535. godine. Popis, koji je sastavio online turistički vodič Taste Atlas, također je stavio pravokutnu Pizzu al taglio na četvrto mjesto, a pizzu s cherry rajčicom, odnosno Caprese pizzu, na peto mjesto.

Prema Taste Atlasu, pizza Margherita bila je pripremljena za kraljicu Margheritu Savojsku, tijekom njezina posjeta Napulju 1889. godine. Jelo, sa svjetlocrvenim rajčicama, kremasto bijelom mozzarellom i lisnatim bosiljkom, trebalo je predstavljati boje talijanske zastave, a kraljica je navodno bila vrlo impresionirana. Kuhar Raffaele Esposito iz pizzerije Brandi, koji je zaslužan za stvaranje pizze, nazvao ju je po kraljici. Međutim, podrazumijeva se da preljev datira barem iz 1866. godine, mnogo godina prije kraljevskog posjeta kraljice Margherite koji je stvorio povijest.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content