Stručnjaci će besplatno pružati podršku djeci s bolestima srca

U Hrvatskoj je više od 10 tisuća djece s bolestima srca, a svake ih se godine rađa oko 500. Kad govorimo o djeci s prirođenim srčanim greškama, vrijedi istaknuti da se njihovo stanje ne može izliječiti, nego samo palijativnim metodama, katkad i serijom operacija, lijekovima i stalnim nadzorom dovesti do toga da tek dijelom mogu živjeti poput zdravih vršnjaka. Ta djeca do sada nisu imala sustavnu psihološku i socijalno-pedagošku podršku. Stoga će im ubuduće stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba besplatno pružati podršku kako bi što kvalitetnije i sretnije odrastala.

Osmijehu prethodi mnogo borbi, liječničkih, dječjih i roditeljskih briga.

– Moj Leo je imao četiri operacije srca, i sve su bile u inozemnom centru, Ima Downov sindrom posljedično nakon komplikacije što se na žalost događa ponekad, ima cerebralnu paralizu – za HRT Dnevnik rekla je prof. Renata Fridrih, defektologinja logopetkinja. 

– Lovro je dijete sa složenom priloženo srčanom greškom, hipoplazija lijeve klijetke, do sada je imao tri operacije i sada je u dobi od 16 godina. Pomoć koja je nama roditeljima i djeci potrebna je nemjerljiva, jer ovog trenutka najveća podrška smo mi roditelji jedni drugima – kazala je Barbara Brzaj, dopredsjednica Udruge Veliko srce malom srcu.

Ruku pomoći roditeljima i djeci pružaju stručnjaci iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Od grupnih savjetovanja za roditelje do individualne podrške djeci.

– Neki imaju probleme s vršnjacima, neki imaju probleme pamćenja, što su sasvim logični posljedični problemi nakon teških i opetovanih zahvata na srcu. Neki imaju poteškoće čitanja, pisanja i cijeli niz drugih možda i emocionalnih nešto ozbiljnijih poteškoća, zato smo mi tu – istaknula je Vanja Slijepčević Saftić, dr. med. spec. pedijatrije/ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

U KBC-u Zagreb godišnje operiraju više od 200 djece sa srčanim problemima.

– Nije samo operacija na srcu ono što treba i samo ono operativno liječenje, jako je važan i povratak u život. Zato nam ova suradnja i ovaj ugovor sigurno daje jednu dodatnu dimenziju našoj djeci u pogledu problema u školovanju, problema integriranja u društvo – rekao je Dražen Belina, dr. med./specijalist dječje kirurgije, specijalist kirurgije, subspecijalist kardijalne kirurgije, KBC Zagreb; predsjednik Udruge Veliko srce malom srcu.

Što su djeca veća, veće su i potrebe, zato roditeljska srca danas veselije kucaju.

– Sretni smo i nadam se da će našim roditeljima i djeci biti jedan novi korak u bolju budućnost – kazala je Brzaj. 

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content