Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija: Državna imovina i strukovno obrazovanje u fokusu sastanka

Karlovačka županija bila je domaćin 69. sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održane u petak 26. travnja. Hrvatski župani, a među kojima je bio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Marijo Klement, raspravljali su o nizu tema vezanih uz napredak lokalne i regionalne samouprave s naglaskom na provedbu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, naknadama šteta izazvanih prirodnim nepogodama te važnosti naukovanja u strukovnim obrazovanju i osposobljavanju.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, prezentirao je aktivnosti provedene od posljednjeg susreta župana krajem prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

– Hrvatska zajednica županija, koja okuplja sve županije i Grad Zagreb, aktivno sudjeluje u kreiranju zakona i podzakonskih akata koji direktno utječu na poboljšanje uvjeta života u lokalnim i regionalnim sredinama, zbog čega su ovi koordinacijski susreti župana važni za svaku pojedinačnu županiju – istaknuo je župan Marušić.

Predstavljen je projekt „Dobri ljudi – djeci Hrvatske“ zaklade Hrvatske pošte osmišljen da se djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi od trenutka napuštanja doma omogući početak samostalnog života do prvog zaposlenja. Osnovana je i Radna skupina za turizam pri Hrvatskoj zajednici županija na inicijativu Dubrovačko-neretvanske, Istarske i Zadarske županije. U nastavku sjednice razgovaralo se o ostvarivanju ciljeva Strategije razvoja digitalne Hrvatske do 2030. godine.

Karlovačka županija proteklih je dana nizom aktivnosti obilježila 31. godinu osnutka, a na stanje u županiji i planove osvrnula se županica Martina Furdek Hajdin.

– U fokusu ove županijske uprave je demografija, u fokusu su djeca i mladi. Sve što radimo, radimo kako bismo osigurali bolji standard i ugodan život u svakom kutku naše županije. Zašto bi netko živio u Kruškovači ili Fratrovcima ako u blizini nema ambulantu, školu, vrtić, neki društveni život? Da ne govorim o cesti, struji i vodi. Mi smo dosad značajno podigli standarde i kvalitetu zdravstvene usluge u svim našim Domovima zdravlja na cijelom području županije. Energetski smo obnovili škole i otvorili dječje vrtiće u 7 osnovnih škola. To je iznimno uspješan pilot projekt Karlovačke županije koji sjajno funkcionira u praksi. Sagradili smo dvije školske sportske dvorane, upravo počinjemo graditi treću, dvodijelnu u Ozlju, a imamo spremne projekte za još 5 manjih i trodijelnu u Dugoj Resi.

(hrvzz.hr, Foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content