Vatrogasna zajednica VPŽ održala edukaciju o postupanju kod zapaljenja automobila na električni pogon

Vatrogasna zajednica VPŽ jučer (četvrtak) je u županijskoj vijećnici održala edukaciju vezanu uz preventivne aktivnosti te načinima postupanja kod zapaljenja automobila, s posebnim naglaskom na prometne nesreće u kojima sudjeluju vozila na električni pogon.

O razlogu ove edukacije koja je bila namijenjenima pripadnicima žurnih službi, u prvom redu hitne medicinske pomoći, policije i vatrogastva, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus istaknula je podatak da je na cestama sve više vozila koja koriste električni pogon, a samim tim i više nesreća u kojima takva vozila sudjeluju.

– Radi se o motorima koji koriste energiju iz visoko naponskih litij-ionskih baterija kod kojih u slučaju zapaljenja dolazi do potencijalnih opasnosti za sve one koji se u trenutku zapaljenja nalaze u neposrednoj blizini tog vozila. Osim požarne opasnosti tu su još i tvari koje su vrlo štetne za udisanje i može doći do za zdravlje teških posljedica. Smatramo da je iz tih razloga potrebno provoditi međuresorne edukacije u kojima će sudjelovati svi oni koji su prvi na mjestu nesreće, a to su u svakom slučaju žurne službe, hitna medicinska pomoć, policija i vatrogasci – napomenula je Mateja Fras Venus.

20230330_160521

Teoretski i praktični dio edukacije proveo je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Županja Vladimir Balentović.

– Cilj je educirati sve nazočne o mogućim opasnostima u situacijama zapaljenja vozila, ali i o aplikaciji Euro Rescue. Radi se o aplikaciji koja osobama koje pružaju prvu pomoć daje ključne informacije, odnosno naputke za postupanje, odnosno izvlačenje unesrećenih. Držim da je Euro Rescue jedinstveni sustav koji nudi sve dostupne listove za spašavanje na jednom mjestu, koji se mogu koristiti i online i offline – zaključio je Vladimir Balentović.

20230330_160820

Zamjenik župana VPŽ, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite VPŽ Marijo Klement tom je prigodom pozdravio ovaj projekt i u ime župana Igora Androvića i svoje ime izrazio zadovoljstvo što je VPŽ jedna od prvih koja je provodi edukaciju ove vrste.

– To puno govori o suradnji žurnih službi na području naše županije, dobroj organizaciji, ali i prepoznavanju potrebe da se kvalitetno uhvatimo u koštac s ovim problemima i u konačnici spasimo živote unesrećenih, ali isto tako i djelatnika koji na mjestima nesreće obavljaju svoju dužnost – rekao je Marijo Klement.

20230330_161122

Na kraju teoretskog dijela predavanja, na parkiralištu ispred zgrade Županije održana je i prezentacija rada automobila na električni pogon, te ključnih mjesta za nastajanje požara i kako u tom slučaju postupiti.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content