Obljetnica rada gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina: Već 20 godina u “petoj brzini”

Nakon prijevremenih izbora održanih u ožujku 2003. godine, na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 30. ožujka za gradonačelnika je izabran Ivica Kirin iz redova Hrvatske demokratske zajednice. S nepune 33 godine, tada je bio najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj. Danas, 20 godina kasnije i dalje je čelni čovjek Virovitice i, kako ističe, za ovaj grad živi 24 sata dnevno.

1. Imali ste nepune 33 godine kada ste postali čelni čovjek grada Virovitice. Što je za Vas to tada značilo?

Za mene je to bio jedan veliki izazov, ali izazov u koji sam išao s vizijom. Mnogo toga je te daleke 2003. godine u Virovitici nedostajalo – dovoljno je reći kako sam zatekao gradski proračun koji je bio 23 milijuna kuna, a dugovi Grada veći od 26 milijuna kuna. Virkom je bio na granici da ne može servisirati svoje plaće, a Flora ih je isplatila samo 11. Taj početak je bio katastrofa i zbog toga sam radio od jutra do sutra, bez korištenja godišnjeg odmora, pri čemu je najviše ispaštala moja obitelj. Tek kada sam posložio gradsku ekipu, od kojih je većina i danas sa mnom, krenuli smo naprijed. I tako idemo i dalje.

Godinu za godinom ostvarivali smo viziju Virovitice kao grada s uređenim ulicama, izgrađenim nogostupima, kompletno uređenom komunalnom infrastrukturom, poduzetničkim zonama koje će poduzetnicima osigurati jeftinije povoljnije pokretanje proizvodnje, grad s novim i moderno opremljenim školama i vrtićima… Biti gradonačelnik Virovitice ne znači doći na posao i odraditi svoju smjenu, to znači živjeti za ovaj grad 24 sata dnevno, na popodnevnoj kavi ili u večernjoj šetnji uočavati stvari koje treba popraviti ili poboljšati i kontinuirano nastojati biti što bolji. Naravno, za to je najvažnije imati podršku građana i zato im velika HVALA jer se ništa od ovoga bez njihove potpore ne bi niti ostvarilo.

2. Kada se osvrnete 20 godina unatrag, što smatrate najvećim postignućima?

Proveli smo na stotine projekata. Ipak, ono što mene kao gradonačelnika čini posebno ponosnim je proglašenje naše Virovitice prvakom EU fondova i to dvije godine za redom – 2020. i 2021. godine. To je ipak kruna našeg rada, ali i dokaz da radimo dobro. Prije tri-četiri godine uspjeli smo završiti projekte koji su godinama čekali na realizaciju (ceste, nogostupe, dječja igrališta, bolnice, parkirališta, škole, javne institucije, parkove, Dvorac i Palaču Pejačević, gospodarske zone i dr.), a zahvaljujući kojima smo stvorili potpuno novu sliku grada koji je sada prepoznatljiv kako po uređenosti, tako i po dinamici života i gospodarskoj aktivnosti.

3. A za čime žalite, odnosno ima li nešto što još nije napravljeno?

Ono na čemu najduže radim, a još nije napravljeno, za sada je brza cesta do Zagreba. Prometnu povezanost Virovitice i Zagreba zacrtao sam pri samom dolasku na mjesto gradonačelnika, no to unatoč ogromnim naporima još nismo riješili do kraja. Početak radova na čvorištu Virovitica i 4,5 kilometara trase do Špišić Bukovice očekujemo ovih dana, a u planu je da se brza cesta izgradi do Bjelovara do 2027. godine. Time će naš put do Zagreba trajati sat vremena.

4. Koliko ste se promijenili u ovih 20 godina?

Kad sam krenuo u ovo, bio sam mlad i nadobudan, no vrijeme me naučilo da se do ciljeva nekada dolazi puno, puno teže nego što sam mislio i očekivao. Nerijetko je trebalo uložiti ogromne napore da bi se riješio jedan mali, a ipak važan problem mojih sugrađana, poput prilaza cesti, nogostupa ili biciklističkih staza. Do danas sam stekao ogromno iskustvo koje mi pomaže da probleme puno realnije sagledam i rješavam znatno brže nego na početku mandata. Ono što je isto prije 20 godina i danas su energija i volja koja me pokreću u želji da ovaj grad bude što bolje mjesto za život, za nas i našu djecu.

NAJVAŽNIJI PROJEKTI

› Dvorac Pejačević i Gradski park
› Palača Pejačević
› COOR i trodijelna sportska dvorana
› Veleučilište u Virovitici
› Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica
› Sjeverna i zapadna obilaznica grada Virovitice
› Aglomeracija Virovitica

(www.icv.hr, mb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content