Proglašenje kraja epidemije: Što se ukida i koje preporuke ostaju?

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je danas na N1 Televiziji da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj relativno povoljna.

– Imamo veliki pad oboljelih, testiranih i hospitaliziranih, a gotovo da i nema osoba na respiratoru. Dakle stekli su se uvjeti za to da se uputi Ministarstvu zdravstva i Vladi da proglase kraj epidemije – rekao je Capak.

– Time se ukidaju odluke Kriznog stožera koje su još na snazi, a to su o nošenju maski u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo će donijeti preporuke kako se dalje nositi sa covid-19 – dodao je.

Rekao je da je preporuka da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i za osoblje, i za pacijente, kao i u ustanovama socijalne skrbi.

– Dakle, to više nije obveza, ali mi i dalje preporučujemo jer virus je i dalje među nama i dalje je intenzivno njegovo širenje pa trebamo voditi računa o tom mjerama opreza – pojasnio je Capak.

Dodao je da nema više obveze zbog koje bi se ljudi trebali testirati, ali naglašava kako je to i dalje dio dijagnostike covida-19 kao i svih drugih zaraznih bolesti.

– No mi i dalje preporučujemo da osobe koje se hospitaliziraju, osobe kod trajnog prijema u ustanovama socijalne skrbi i osobe koje idu na elektivne zahvate u bolnicama, kojima se stvara aerosol, preporuka je da se i dalje testiraju – rekao je Capak i dodao da je na bolnicama da donesu odluku za svoje bolnice.

Naglasio je da bi se osobe koje su imunokompromitirane, koje imaju kronične i respiratorne bolesti i dalje trebale držati mjera.

– Maske i dalje štite od covida-19 i svih drugih zaraznih bolesti – naglasio je šef HZJZ-a.

Također, rekao je da HZJZ preporučuje da osobe koje leže u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a kod kojih se potvrdi bolest i dalje idu u izolaciju na pet dana i da se nosi maska do desetog dana.

– Također i osobe koje rade u tim ustanovama i imaju kontakt sa imunokompromitiranim i teško bolesnim osobama da odu u izolaciju na pet dana i nose maske do desetog dana. Također i svim drugim osobama koji su pozitivni preporučuje se nošenje maski – rekao je Capak.

Kaže da je i dalje prva mjera cijepljenje. Osobama koje imaju nekakvu kroničnu bolest i onima koji su imunokompromitirani preporučuje i dalje da se cijepe, a na pitanje hoće li cijepljenje preći u sezonsko poput cijepljenja protiv gripe rekao je da se o tome intenzivno raspravlja.

– Treba pažljivo razmotriti tu situaciju hoće li sezonsko cijepljenje biti dovoljna zaštita – rekao je Capak.

Na pitanje cijepe li se građani, kaže da svaki dan imaju nekoliko prvih doza i docjepljivanja. 

– Ali to su male brojke – rekao je.

Rekao je da je Hrvatska kupila 12 milijuna doza cjepiva, a potrošila više od 5 milijuna, četiri milijuna doza je donirano bilateralno zemljama kojima je to potrebno.

– Nekim dozama je prošao rok trajanja pa su uništene, a slijedi nam primanje novih doza do kraja 2024. godine. Moram naglasiti kako je važno reći da EU intenzivno pregovara s proizvođačima da se uvjeti ugovora promjene i da se ne prime sve te doze – rekao je Capak.

Rekao je da ih je virus više puta iznenadio, ali i to da cjepivo ne štiti ljude 100 posto protiv covida.

(n1info.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content