Orahovačka Udruga “Jaglac” uspješno provela 3. godišnji program “Jaglac – moj drugi dom”

Udruga “Jaglac” uspješno je provela 3. godišnji program “Jaglac – moj drugi dom”. Za ovaj projekt udruga je podnijela prijavu na Poziv “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2026.” za nastavak pružanja socijalne usluge poludnevnog boravka.

Po završetku programa provedena je unutarnja evaluacija istog.

-Možemo zaključiti da Udruga Jaglac pruža izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu poludnevnog boravka provedbom projekata i programa izvan Mreže pružatelja socijalnih usluga te na taj način pridonosi razvoju modela ljudskih prava i socijalnog modela kvalitetne podrške za 25 odraslih osoba s invaliditetom i osoba s intelektualnim teškoćama koristeći sve resurse lokalne zajednice s ciljem unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom što u konačnici pridonosi preustrojavanju resursa prema pojedincima, umjesto na službe i programe sustava – rekla je koordinatorica programskih aktivnosti Udruge “Jaglac” Lidija Stojković.

Iznijela je i preporuke te smjernice za nastavak pružanja usluge.

-Potrebno je osigurati kontinuitet u pružanju socijalne usluge poludnevnog boravka ulaskom u Mrežu pružatelja socijalnih usluga kroz ugovorni odnos s MROSP što će pružiti dugoročnu sigurnost osoba s invaliditetom i osoba s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima, a udruzi osigurati dovoljno financijskih sredstava za pružanje unaprijeđene socijalne usluge na području grada Orahovice i susjednih općina: Crnac, Čačinci, Mikleuš i Zdenci u Virovitičko-podravskoj i na području grada Našica, te općina Đurđenovac i Feričanci u Osječko-baranjskoj županiji gdje je to jedina takva usluga u zajednici. Nadalje, potrebno je osigurati unaprijeđenu infrastrukturu za pružanje visoko kvalitetne socijalne usluge poludnevnog boravka na području djelovanja udruge u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Osim toga, u cilju unaprjeđenja rada potrebno je nabaviti dodatnu opremu kako bi se proširio izbor za radnu okupaciju: laserski stroj za graviranje i rezanje drveta i drugih materijala, stroj za vezenje itd. Postojeća dva kombi vozila su neophodna za pružanje usluge na području prometne nepovezanosti, posebice što je jedno vozilo starije od 10 godina te bi trebali nabaviti novo vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom. U cilju osiguranja kvalitete pružanja usluge poludnevnog boravka udruga treba započeti s uvođenjem standarda kvalitete za pružanje socijalnih usluga po ulasku u Mrežu pružatelja socijalnih usluga. Po pitanju informiranja javnosti i podizanja svijesti o potrebama osoba s invaliditetom na području već spomenutih županija, vidljiv je znatan pomak u odnosu na početno stanje, ali i dalje postoji potreba za nastavkom rada u tom smjeru – zaključila je Stojković.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content