Svi znamo da komarci mrze miris nevena i lavande, ali posebno im smeta ovaj cvijet

Jedva smo dočekali duge tople večeri za druženje na balkonima, tersama ili u vrtovima, ali uživanje nam kvare – komarci. Ovih dosadnih krvopija riješiti se možete uz pomoć biljaka jer uspješno odbijaju većinu insekata, uključujući ozloglašene komarce, piše Living.hr.

Neven

Ljekovit cvijet koji ima brojne funkcije, među ostalim odlična je biljka pomoćnica, a njegov specifičan miris odbija komarce. Zasadite ga u vrtu uz rubove gredica, a na balkonu u teglice samostalno. Zavisno od sorti sadi se na velike površine ili na obrube. Vole sunčana staništa, ne previše pjeskovita, ali ni previše vlažna. Ima i ljekovita svojstva. Za rezane cvjetove sadi se u travnju na gredice ili u klijalište. Od cvatućih jednogodišnjih biljaka često se sade i celosia, cosmos, dahlia, dianthus, iberis, zinnia, gazania. Kod mnogih vrsta ljetnog cvijeća vrlo je jednostavna berba sjemena. Za to su pogodni neven, mak, iberis, cinija, lijepa kata, suncokret.

Bosiljak

Miris bosiljka ne vole ni komarci ni muhe, stoga ga nabavite u velikim količinama. Uberite nekoliko listova i zgnječite ih u posudici, to će biti posebno učinkovito ako vas napadne mnoštvo komaraca. Možete ga i posušiti pa staviti i vrećice i u ormar jer miris bosiljka odbija i moljce. Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je izuzetno zahvalna biljka za uzgoj. Može se uzgojiti iz sjemena ili iz presadnica, a može se uzgajati u žardinjerama ili teglicama na balkonu, ali i u vrtu. Bilo kako bilo potrebno je osigurati da nema previše biljaka u tegli i da je supstrat propusan, da se ne zadržava voda. Zahtijeva kontinuiranu opskrbu vodom i ne podnosi vodni stres ni u jednoj fazi rasta i razvoja. Voli sunčanu stranu.

Lavanda

Miris lavande odbija komarce, a dodatno će ih odbiti ako nakapate eterično ulje od lavande u posudicu i zagrijete. Taj miris komarcima je nesnosan! Postoji više od 450 sorti lavande, stoga svakako istražite i odaberite najbolju lavandu za uzgoj u zatvorenom prostoru na temelju načina na koji ćete je koristiti. Ako želite patuljastu sortu koja će mirisati tijekom cijele sezone, razmislite o uzgoju ‘Hidcote’ engleske lavande (Lavandula angustifolia) – njezini tamnoljubičasti cvjetovi lako se mogu održati gustima za uzgoj u teglama. Ako želite dodati slatke, svijetle listove lavande svojim pekarskim proizvodima ili drugim kulinarskim kreacijama, razmislite o uzgoju engleske lavande “Munstead”. Ako želite dodati stabljike lavande u stolnu vazu, pokušajte uzgojiti ‘Kew Red’ ili španjolsku lavandu s njezinim zapanjujućim cvjetovima. Francuska lavanda (Lavandula dentata) je također lijepa sa svojim nazubljenim listovima, ali nije tako ugodna za jelo.

Metvica

Možda vam je draža u ljetnim koktelima, ali metvica je sjajan saveznik u borbi s komarcima. Pri sadnji samo pazite da je posadite u zasebnu teglicu jer se agresivno širi. Metvicu se može uzgajati u vrtu, a voli duboko, humusno i vlažno tlo. Najbolje uspjeva na sunčanim i polusjenovitim mjestima.

Matičnjak

Matičnjak tjera razne bube pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Voli sunčane položaje i jako brzo raste. Poznat je kao lijek protiv nesanice pa se preporuča piti čaj od matičnjaka prije odlaska na počinak.

Kadulja

Kaže se da je kadulja univerzalan prirodni lijek, no mnogima nije poznato da vrlo učinkovito tjera komarce. Njezin miris odbija brojne štetnike pa ju je pametno saditi uz rub gredica s povrćem.

Ružmarin

Još jedan začin koji je uspješan saveznik u borbi s ovim napastima. Najbolje rezultate postići ćete ako, recimo, spravljate roštilj, pa u vatru ubacite koju grančicu ružmarina. Otjerat će sve komarce u blizini.

Pelargonija

Komarci posebno ne vole miris pelargonija. Riječ je o jednom od omiljenijih vrsta cvijeća na našim balkonima i u dvorištima. Pelargonije voli svjetlo i toplinu pa će podnijeti i izravno podnevno sunce ljeti. Osim komaraca, njihov miris ne vole ni krpelji.

(www.icv.hr, living.vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content