U Hrvatskom saboru održana tematska sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport na temu sportske infrastrukture

U Hrvatskom saboru u četvrtak je održana tematska sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport na temu sportske infrastrukture u Hrvatskoj. Na sjednici se raspravljalo o investicijskom održavanju, kao i strateškom planiranju izgradnje sportske infrastrukture koja otvara neiskorištene mogućnosti važne za budućnost i nove generacije te cijele sportske zajednice. Uz saborske zastupnike, u radu sjednice sudjelovali su potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morana Paliković Gruden, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) i savjetnica HOO-a za sportsku infrastrukturu Mirjana Čagalj, dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Mario Baić, predstavnica Hrvatske zajednice županija Martina Bunić, iz Ureda za obrazovanje, sport i mlade grada Zagreba Štefica Mihalic, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba te član uprave NEXE d.d. i predsjednik RK Nexe Josip Ergović.

Sportaši su promotori Hrvatske u svijetu

Predsjednica Odbora Vesna Vučemilović uvodno je kazala kako se nada da će tematska sjednica dati informacije i naznake što će se u budućnosti dogoditi vezano za sportsku infrastrukturu. – Klubovi i sportske udruge su nam deficitarni s prostorom, nemamo nacionalne kampove – rekla je Vučemilović i dodala kako unatoč tome što su hrvatski sportaši veliki promotori naše države u svijetu još uvijek nemaju adekvatne prostore u kojima mogu trenirati. Potpredsjednica HGK i savjetnica HOO-a za infrastrukturu Mirjana Čagalj kazala je da upravo financiranje sporta ima veliku nacionalnu važnost zbog utjecaja na kvalitetu, posjećenost sportskih manifestacija, obrazovanja stručnog kadra i ono najvažnije utječe na rezultate sportaša kao najboljih promotora Hrvatske. O potencijalima koje sport daje cijelom društvu govorila je potpredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden istaknuvši kako se zapuštenost sportskih objekata počinje prepoznavati u cijelom sustavu. – Pokrenuti su određeni projekti od državnog interesa u kojima je sudjelovala Vlada. Počelo se raditi na infrastrukturi, posebno u momčadskim sportovima koji najviše okupljaju djecu i mlade – rekao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač. U raspravu se uključio i dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Mario Baić koji je mišljenja da svi imaju isti cilj, a to je unaprjeđenje sporta. Također je napomenuo da je neophodno osnovati pripremne centre za vrhunske sportaše temeljene na multidisciplinarnoj suradnji svih nadležnih stručnjaka. Na ovoj tematskoj sjednici zastupnik Hrvoje Šimić podržao je izgradnju nacionalnih centara za cjelovitu pripremu sportaša uvažavajući sportsku, kineziološku te zdravstvenu struku. Ukazao je i na važnost razvoja ženskog sporta i ulaganja u isti.

Sjednic 2
Foto: Hrvatski sabor

U Osječko-baranjskoj županiji fokus je na uključivanju mladih u sport

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić govorio je o smjerovima u kojima žele djelovati u Županiji, a prije svega to je uključivanje mladih u aktivno bavljenje sportom. Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba je istaknuo važnost sinergije na svim razinama društva u svrhu napredovanja, a poglavito vezano uz temu sporta o kojoj se na sjednici i raspravljalo. – Težnja je osigurati svu potrebitu sportsku infrastrukturu s posebnim naglaskom na mlade. – naglasio je gradonačelnik. Na kraju sjednice je Josip Ergović nazočnima iznio strategiju i namjere Rukometnog kluba Nexe i tvrtke NEXE d.d. o daljnjim ulaganjima u rukomet i sport na području Našica, ali i cijele Slavonije. Također je iznio i planove o izgradnji NEXE Arene te iskazao podršku za osnivanjem ženskog rukometnog kluba u Našicama.

(nasice.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content