Branitelji iz Virovitice obilježili 32. godišnjicu oslobođenja nekadašnjeg vojnog skladišta Šištat

UHBDDR-a VPŽ ogranak “Vukovi” Taborište u suradnji s članovima Kluba 50. samostalni bataljun Virovitica, obilježili su danas (subota) 32. godišnjicu oslobođenja vojnog skladišta Šištat kraj Virovitice.

Svečanost je počela odavanjem počasti na grobovima umrlih članova, a nastavljena je odavanjem počasti na na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Gradskom groblju Virovitica, te na grobu nedavno preminulog člana i nekadašnjeg predsjednika Vukova, Mirka Vuletića.

Središnja svečanost održana je na nekadašnjem vojnom skladištu “Šištat”, a u ime organizatora ove svečanosti, UDVDR-a ogranak “Vukovi”, Taborište, o ovom važnom događaju je govorio tajnik ogranka Branko Zec, koji će do odabira novog, obavljati dužnost predsjednika.

-Svake godine se prisjećamo akcije koja je započela u nedjelju, 15. rujna 1991. godine, u večernjim satima. Izviđanjem je ustanovljeno da jugo vojska traktorima i kamionima odvozi materijalno tehnička sredstva iz vojnog skladišta Šištat. Odmah smo morali djelovati da to spriječimo. Naš zapovjednik Đuro Farkaš i njegov zamjenik Nikola Štampar, u dogovoru s pripadnicima voda Taborište, samoinicijativno kreću u akciju oslobađanja Šištata.

IMG-eb75b701b4ae3ee6921213dd0c899ae0-V_1280x582

U pomoć su nam došli vod Milanovac i vod Sveti Đurađ, a tu je bila prisutna i desetina iz Čemernice. Obostrano smo tijekom noći izmjenjivali vatru. Vidjevši da se neće moći izvući, jugo vojnici su digli u zrak jedan dio skladišta Šištat, nakon čega smo ušli u kompleks i oslobodili ga.

To je bila jedna od prvih oslobodilačkih akcija kojom se došlo do veće količine naoružanja, eksplozivnog materijala i potrebnih alata koji su kasnije korišteni u oslobađanju vojarne u Virovitici. Osim toga, ovo naoružanje znatno nam je olakšalo odlazak na borbene akcije na našem području – prisjetio se tog događaja Branko Zec.

Svoja sjećanja na ovaj važan događaj u Domovinskom ratu podijelili su sa svim nazočnima i ratni zapovjednik Vukova Đuro Farkaš, predsjednik UHBDDR VPŽ Josip Perović i predsjednik Kluba 50. samostalni bataljun Virovitica Antun Grizelj. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content