Čuvarice kulturne baštine iz Kladara kontinuirano čuvaju tradiciju: Ovoga puta podsjećanjem na “zidnjake” mnoge vratile u prošlost

Čuvarice kulturne baštine iz Kladara i dalje svojim djelovanjem razveseljavaju sve one koji cijene tradiciju. One starije vraćaju u djetinjstvo, a mlade uče o prošlim vremenima. Ovoga puta prisjetile su mnoge kako su se nekada ukrašavali zidovi u kući. Iz prašnjavih škrinja i ormara, u moderno doba vratile su zidne krpe, poznate i kao zidnjaci ili kuvarice. Ovo izvezeno platno s raznim motivima i natpisima predstavlja dragocjen izvor saznanja o svakodnevnom životu i običajima. 

Ti mali dragulji ručnog rada, prava vezena lirika, ukrašavali su zidove radnog, svakodnevnog prostora domaćice. Obično su stavljani iznad štednjaka, umivaonika, stola ili u malom hodniku kojeg su još zvali i ganjek, no to je ovisilo i o motivu i tekstu koji se nalazio na zidnjaku.

– Zidnjaci su prvotno bili omiljeni ukras kuhinja naših baka, ali su imali i praktičnu uporabu vrijednost – štitili su zid od prskanja ulja. Na zidnjaku je najčešće u sredini bio određeni motiv poput mladog bračnog para, žene u kuhinji ili majke s djecom, a okolo su najčešće bile razni natpisi poput „Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori“, „Vene cvijeće, vene sve samo naša ljubav ne“, „Ljubav nije šala, kad su srca mala“, „Miris ove ruže jasno će ti reći da jedino tvoju ljubav želim steći“, „Moja obitelj i moj dom najdraži su srcu mom“- kažu iz Čuvarica, a u Etno zbirci „Bakina priča“ u Kladarama nalazi se i najstariji zidnjak koji Čuvarice kulturne baštine posjeduju, a na kojem piše „Kuharice manje zbori da ti začin ne zagori“.

No, bio to šaljivi ili poučan natpis, zidnjak je bio neizostavan u domovima na ovom području. Danas ih rijetki čuvaju, postali su dio muzejskih i etno zbirki. 

(www.icv.hr, ib, foto: Čuvarice kulturne baštine)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content