Sredinom rujna dolazi nam nova kovanica od dva eura: Osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice

Hrvatska narodna banka (HNB) pustit će 15. rujna u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od dva eura, u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, priopćio je HNB u utorak. Kovanica će biti izdana u 250 tisuća komada, piše Poslovni dnevnik

Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva, a otkovana je u Hrvatskoj kovnici novca.

Prigodna eurokovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se moći nabaviti za dva eura.

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 15. rujna 2023. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke.

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju građana.

Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica po transakciji/osobi.

Građani zainteresirani za prigodnu kovanicu od dva eura u posebnom blister-pakiranju koje je pripremila Hrvatska kovnica novca, za dodatne informacije mogu posjetiti internetsku stranicu kovnice.

(poslovni.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content