U Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju održana završna konferencija projekta “Moja kućica, moja slobodica”

U Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju danas (petak) je održana završna konferencija EU projekta “Moja kućica, moja slobodica” kojeg provodi Dom za odrasle osobe Borova i kojim će se osobama s mentalnim oštećenjem, kao i starijim i nemoćnim osobama osigurati izvaninstitucionalne usluge čime će se doprinijeti smanjenju broja korisnika smještaja kao institucijske skrbi i prevenciji institucionalizacije.

Ulaganja u socijalnu infrastrukturu omogućit će širenje mreže izvaninstitucijskih usluga u zajednici i to: usluge organiziranog stanovanja, usluge cjelodnevnog boravka i usluge pomoći u kući.

Dom za odrasle osobe Borova projekt provodi samostalno bez partnera, ali uz podršku Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Upravljačko tijelo u provođenju projekta predstavlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, dok uloga posredničkog tijela druge razine pripada Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU).

-Posebno sam ponosna što smo ovaj projekt uspjeli provesti kako smo planirali, unatoč teškoćama izazvanim prvenstveno pandemijom koronavirusa, raznih elementarnih nepogoda, kao i ratom u Ukrajini – napomenula je tom prigodom ravnateljica Doma za odrasle Borova Zlata Rončević ističući benefite usmjerene na korisnike Doma Borova.

Za odrasle osobe s mentalnim oštećenjem projekt će osigurati izvaninstitucijsku uslugu boravka za 10 novih korisnika iz zajednice, te izvaninstitucijsku uslugu organiziranog stanovanja za 16 korisnika koji će prijeći u stambene jedinice iz institucije. Za starije i nemoćne osobe projekt osigurava uključenje 20 novih korisnika u postojeću uslugu pomoći u kući kroz dostavu obroka na četiri lokacije. Tim povodom obavljeni su i potrebni radovi koji uključuju rekonstrukciju dijela zgrade i opremanje kako bi se osigurao adekvatan prostor za cjelodnevni boravak uz ugradnju vanjskog dizala za osobe s invaliditetom, dogradnju i opremanje ROH-BAU zgrada u vlasništvu za organizirano stanovanje, kao i uređenje okućnice.

-Isto tako, kupili smo i obnovili dvije kuće u naselju Borova i uredili njihov okoliš kako bi bile prihvatljive za organizirano stanovanje. Osim toga nabavili smo tri vozila koja će služiti za potrebe djelatnika izvaninstitucijske skrbi, poljoprivrednu mehanizaciju za radne aktivnosti doma, a planirano je i zapošljavanje novih djelatnika u svrhu održivosti projekta. Projekt iznosi 753.025,35 eura te je financiran u 100-postotnom iznosu od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe projekta je 15. svibanj 2019. do 15. listopada ove godine. Ovom prigodom želim zahvaliti svima koji su nam pomogli, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje SAFU, Europskim strukturnim i investicijskim fondovima, a posebno Virovitičko-podravskoj županiji, Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, Općini Suhopolje, kao i Mjesnom odboru Borova. Najviše zahvala u svakom slučaju idu našim vrijednim djelatnicima i korisnicima – rekla je tom prigodom ravnateljica Zlata Rončević.

Sve nazočne, među kojima je bila i pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko pravne odnose, ujedno i predsjednica Upravnog odbora Doma u Borovi Zorica Hegedušić, kao i predstavnici raznih ustanova i institucija s područja VPŽ, pozdravili su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb VPŽ Melita Sirovica, načelnik općine Suhopolje Goran Doležal i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

Ovaj projekt svim nazočnima predstavili su djelatnici Doma za odrasle osobe Borova i voditelji projekta Jelena Pavlek Bardić i Michell Momčilović.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content