U Virovitici javnom akcijom obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U sklopu programa “Zajedno korak po korak”, a u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Udruga SOS Virovitica danas (petak) je ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica organizirala javnu akciju na kojoj su građanima podijeljeni informativno-edukativni materijali o problemu nasilja nad ženama.

Javnu akciju podržao je i Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, kao i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.

– Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U sklopu javne akcije građane o ovom velikom problemu želimo osvijestiti kroz podjelu promotivnih materijala. Ovaj dan obilježavamo u tragičnoj okolnosti, ponovno je izgubljen život jedne mlade žene. Ipak, nadu nam daju nove zakonske promjene koje će se dogoditi u narednom periodu, to je dokaz da idemo u jednom boljem smjeru, ali uvijek postoji prostor na kojem treba raditi i reći stop nasilju – rekla nam je Desa Kolesarić, predsjednica Udruge SOS Virovitica.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene i teško ozlijeđena djelatnica suda.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći.

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Poražavajuće su to brojke koje bi trebalo češće iznositi u javnost i pobuditi svijest javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv.

Najčešće pritužbe žrtava u Republici Hrvatskoj odnose se na to da nisu imale mogućnost ispitivanja video linkom, da nisu uopće ili da nisu pravovremeno obaviještene o puštanju počinitelja nasilja iz zatvora, o određivanju mjera zaštite i mjera opreza. S obzirom na najavljene promjene zakona i donošenja novog Pravilnika to bi se trebalo promijeniti i žrtve bi mogle ostvariti sva ta prava i dodatno kontaktiranje i uvažavanje mišljenja žrtve i članova obitelji prije puštanja počinitelja na slobodu.

(www.icv.hr, ib, S.O.S. Virovitica, foto: I. Barčan)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content