Đurđenovac: Ivan Cinkuš pojam je za nogomet, u voljenom klubu više je od pola stoljeća

Naselje Beljevina, koje pripada općini Đurđenovac u Osječko-baranjskoj županiji ima jedva 700 žitelja, ali nadaleko su poznati kao zaljubljenici u sport, posebice nogomet. Tome u prilog govori podatak da Beljevina već preko sedam desetljeća ima svoj nogometni klub NK „Zagorac” kroz koji se svake godine formira mladi kadar koji rame uz rame sa svojim starijim kolegama, seniorskom kategorijom, sudjeluje u natjecanjima u 2. županijskoj ligi OBŽ.

Više od pola stoljeća u klubu je njegov aktualni predsjednik, ujedno i predsjednik Povjerenstva za sport u općini Đurđenovac, umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivan Cinkuš. 

Za svoje zalaganje za razvoj sporta u općini Đurđenovac ove godine dobio je i zahvalnicu povodom Dana općine Đurđenovac i zaštitnika svetog Josipa.

-O tome tko je za to najviše zaslužan, nema govora: svi su zaslužni, baš svatko tko je u ovih sedam desetljeća na bilo koji način prošao kroz klub – skromno kaže.

Prisjetio se svojih prethodnika, osnivača Slavka Novaka, dok su predsjednici kluba bili Stjepan Čiček, Mirko Kurtanjek, Stevo Kurtanjek, Dragan Juran, Pavo Drenski, Stevo Ptiček, Đuro Vrtar, Mirko Tarandek, Drago Kelemen, Stevo Korbar, Drago Jamnić, Ivica Filipašić i Danijel Brajnović.

-Svi oni imaju velike zasluge što je klub postao i opstao. Inače, sport je u nas vrlo popularan, posebice nogomet jer u svakom našem dvorištu ima lopta. I što onda? Pa, kada naiđeš na nju, trknut ćeš je i igra je započela – kroz smijeh kaže Cinkuš, koji je i sam od ranih nogu tako zavolio najvažniju sporednu stvar na svijetu.

20231012 103912 Custom

POSVEĆEN RAZVOJU KLUBA

Nogomet se može igrati svugdje, kaže, no oni koji su ga htjeli igrati ozbiljnije došli su na svoje na igralištu NK „Zagorac”. Smješteno je na lijepom, uvučenom i šumovitom mjestu, nedaleko ceste Beljevina – Đurđenovac.

-Tako sam započeo te sam izvjesno vrijeme i igrao u klubu. No ono što me vjerojatno zanimalo više od same igre je razvoj kluba i širenje popularizacije sporta u Beljevini, ali i diljem općine Đurđenovac. Razlog je jednostavan: sport je zdrav i lijep, a vidjeti djecu kako od rane dobi savladavaju nogometne vještine uistinu je lijepa slika – ističe Cinkuš koji većinu svog slobodnog vremena provodi upravo s podmlatkom kluba, petnaestak mališana i njihovim roditeljima.

Za taj broj kaže da je jako dobar, s obzirom na broj stanovnika, ali da u budućnosti vidi još više zainteresiranih, budući da osim sportskog sadržaja na tom prostoru imaju i igralište za djecu te prostor za razna dječja druženja.

-Bez mladog naraštaja nema budućnosti, a nitko od nas ne bi volio da nogomet u Beljevini padne u zaborav. Vrata našeg kluba svima su širom otvorena, posebno mladima jer vjerujem da će im NK Beljevina biti dobro polazište za bavljenje sportom. 

Tko zna, možda će netko od njih zaigrati i u nekom velikom nogometnom klubu, što bi nas posebno radovalo- kaže Cinkuš koji je sa svojim timom uspio skupiti igrače s područja općine Đurđenovac, Feričanci, kao i one iz mjesta Dolci, u sastavu grada Orahovice.

20231012 104138

Kaže da su nastojanja kluba prepoznali i u općini.

-Redovno nas prate u svim projektima, od uređenja igrališta i infrastrukture do izdvajanja sredstava za razvoj sporta u našem naselju. Tu je također i redovno financiranje iz općinskog proračuna i sve drugo što je potrebno. Uvijek nam je pri ruci i DVD Beljevina, ali i drugi mještani. Beljevina je jedno od najmanjih naselja u u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, ali zasigurno jedno od najvećih kada se govori o ljubavi prema sportu. Zahvalan sam svima koji su prepoznali i moj doprinos tome – zaključuje Cinkuš.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content