Glazbeni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva na simpoziju u Našicama govorili o umjetničkom stvaralaštvu Dore Pejačević

Danas (subota) je u Gradskoj vijećnici Našice održan simpozij uz obilježavanje 100. obljetnice smrti Dore Pejačević. Održana su tako predavanja glazbenih stručnjaka iz Hrvatske, Njemačke i Mađarske o Dorinom umjetničkom stvaralaštvu.

U ime Grada sve nazočne pozdravila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, koja je istaknula kako je ovaj simpozij poseban te svojevrstan onome koji je 5. listopada održan u Zagrebu, a danas i u Našicama.

-Nadam se da ćemo zajedno s Odsjekom za povijest hrvatske glazbe i Hrvatskim muzikološkim društvom uspjeti postići da ova manifestacija postane bijenalna te da svake druge godine u Našicama možemo ugostiti istraživače koji će nam govoriti o nekom segmentu glazbene prošlosti ovog dijela Hrvatske – rekla je ravnateljica Lučevnjak.

Simpozij je vodila Vjera Katalinić, upraviteljica Odsjeka za povijest hrvatske glazbe, koja je izrazila veliko zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom s Našicama.

Tom prigodom prikazan je video o Dori Pejačević, koji tematizira razdoblje od 100. obljetnice rođenja do 29. memorijala, a pripremili su ga zaposlenici muzeja Magdalena Kunac – Svoren, Renata Bošnjaković i Miroslav Šarić. Ciklus svojih radova nadahnutim “Životom cvijeća” Dore Pejačević predstavio je renomirani našički slikar Srečko Perković.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content