Novoizgrađenu bolnicu i hotel u Čepinu obišli ministrica Brnjac i ministar Beroš: Takve investicije velika su dodana vrijednost za Slavoniju

Izgradnja specijalne bolnice i hotela u Čepinu osječke “Žito grupe” je završena. Investicija vrijedna 46 milijuna eura svakako će doprinijeti boljem pozicioniranju Slavonije na turističkoj i medicinskoj karti Hrvatske i Europe, pa i svijeta.

Jučer (srijeda) su ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar zdravstva Vili Beroš obišli novu turističku i zdravstvenu destinaciju u srcu Slavonije. Tom je prilikom ministrica Brnjac istaknula kako su ove investicije velika dodana vrijednost za Slavoniju, a poklapaju se sa strateškim ciljevima Vlade RH u razvoju cjelogodišnjeg turizma te ravnomjerno regionalno razvijenog i kontinentalnog turizma. To se postiže upravo ulaganjima u nove smještajne kapacitete, zdravstveni turizam, specijalne bolnice i toplice.

– Vlada RH je to prepoznala i po prvi put osigurala bespovratna sredstva upravo za zdravstveni turizam, preko 60 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i još 40 milijuna eura iz operativnih programa. Ali to je samo početak. Prepoznavši vrijednost ovakvih projekata koji stvaraju radna mjesta kroz cijelu godinu, zapošljavaju naše liječnike i medicinske sestre te stvaraju radna mjesta za malo i srednje poduzetništvo, proizvođače mlijeka, mesa i jaja u okolici, svi stvaramo funkcionalne cjeline upravo ulažući u ovakav oblik zdravstvenog turizma- poručila je ministrica Brnjac.

Specijalna bolnica budući je internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne kirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih djelatnosti. Hotel, uz ostalo, ima smještajni kapacitet od 61 jedinice te wellness prostor veličine 1500 četvornih metara. Prema riječima ministra zdravstva Vili Beroša, kao i u drugim zemljama, razvijamo se u dva smjera, a to su javni i privatni zdravstveni sustav, koji moraju biti komplementarni, i moraju polučiti što kvalitetniju uslugu za pacijente.

– Ova je Vlada jasnog usmjerenja da moramo ojačati, u vremenu nakon pandemije, javnozdravstveni sustava i apsolutno ne vidimo problem u tome da se razvijaju ovakve vrhunske privatne investicije. Privatno zdravstvo ne smije biti nadomjestak za disfunkcionalnosti javnog zdravstva, i ovo doista neće biti tako. Želim naglasiti i važnost profesionalne edukacije koju će ova privatna zdravstvena ustanova u budućnosti nuditi i provoditi- rekao je Beroš dodavši kako je u kontekstu ugovora između specijalizanata i njihovih ustanova, njihova obaveza da svi mladi liječnici odrade svoj dio u javnozdravstvenim uslugama.

Dodao je i kako je šest inozemnih profesora pristalo dolaziti u novootvorenu ustanovu te nuditi svoje edukacijske usluge.

– Privatni investitori u zdravstvu su na tržištu i moraju kvalitetom privući svoje klijente, a mi u javnozdravstvenom sustavu moramo slijediti taj smjer i također razvijati vrhunsku medicinu te osigurati pacijentima što kvalitetniju zdravstvenu uslugu- poručio je ministar Beroš.

Predsjednik Uprave “Žito grupe” Marko Pipunić rekao je kako je obveza poduzetnika u društvu stvarati novu dodanu vrijednost te su se u tvrtki odlučili napraviti nešto što će ostati budućim generacijama.

– Odlučili smo dovesti u Slavoniju vrhunske zdravstvene stručnjake i napraviti transfer njihovog znanja u ovu regiju. Novi hotel je još jedna dodana vrijednost, jer Slavonija ima potencijal za razvoj kontinentalnog turizma, što želimo pokazati i preko ovakvih projekata- istaknuo je za medije Pipunić.

Prema riječima župana Ivana Anušića, to je vrlo vrijedna investicija za Osječko-baranjsku županiju, i ne prva od strane Žito grupe.

– Treba imati svijest, tako je to u zapadnim zemljama, praktički normalno. Vratiti dio dobiti, profita koji si zaradio od zajednice, nazad u tu zajednicu. Upravo je to “Žito grupa” napravila i mislim da bismo se svi na neki način trebali voditi ovim primjerom, naravno u sklopu svojih mogućnosti. Volio bih kada bi svi koji funkcioniraju i rade na području županije dio duga vratili zajednici, bili bi bolji kao društvo i imali bolje uvjete života. Na taj način bi zajednički snažili ne samo našu županiju nego cijelu Hrvatsku zajednicu u globalu- rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

(www.icv.hr, tj, OBŽ, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content