S porukom “žrtve umiru samo ako ih zaboravimo”, obilježena godišnjica oslobođenja Virovitice u 2. svjetskom ratu

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitica, na virovitičkom Gradskom groblju kod spomen obilježja poginulim antifašistima u 2. svjetskom ratu, danas (subota) je obilježena godišnjica oslobođenja Virovitice.

-Dana 5. listopada 1944. godine partizanske snage su savladale neprijatelski otpor, a u oslobađanju je sudjelovala 12. divizija NOV Jugoslavije u čijem su sastavu bile 12. slavonska proleterska brigada, te Osječka i Čehoslovačka brigada. Tog se treba sjećati i poštivati, ali svjedoci smo da se danas u nekim krugovima veliča nacionalizam i ne poznaju vrijednosti koje je donijela borba antifašista u 2. svjetskom ratu. Tim povodom još više ćemo se zauzeti da povijesne vrijednosti NOR-a, kao i Domovinskog rata, prezentiraju povijesničari te da se to dostojno prenese na mlade generacije u školama – rekla je predsjednica udruge Vesna Hercigonja.

Sve nazočne članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitica i članove drugih udruga, tom prigodom pozdravio je i potpredsjednik Saveza antifašistčkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Lazo Đokić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content