DUHOVNI SMISAO: Sveti Andrija

Danas slavimo blagdan svetog Andrije. Evanđelje ga spominje na nekoliko mjesta, pa između ostalog tako saznajemo da je Andrija bio izvrstan ribar iz Betsaide, a njegovo grčko ime pokazuje da je proizašao iz obitelji koja je bila otvorena i grčkoj kulturi. Poznati Andrijin križ oblika slova X, istaknut na zastavi Škotske čiji je zaštitnik, dobio je ime po ovom apostolu koji je razapet i ubijen na njemu.

Ivan nam svjedoči da je Andrija bio Ivanov učenik, a nakon što je jednom čuo Ivana Krstitelja kako govori o isusu kao Jaganjcu Božjem, krenuo je spremno za svojim učiteljem te je u tom smislu i brata Petra pozvao da mu je pridruži.

Neki drugi evanđeoski tekstovi, a posebno onaj koji govori o čudesnom umnažanju kruha, prikazuju Andriju kao iznimno osjećajnog prema onima koji su u potrebama.
Sveti Andrija se u ikonografiji često prikazuje s X križem, što nam skreće pozornost na predaju koja kaže kako je on mučen i razapet upravo na križu tog oblika i to slično kao i brat mu Petar, okrenut naglavačke, smatrajući se nevrijednim umrijeti kao njegov Učitelj. Stoga se takav križ i naziva Andrijin. Mučen je i razapet u Patrasu, a smatra se da je to bilo 60. godine.

Imajući na umu važnost štovanja tradicije svetog Andrije u Grčkoj papa Pavao VI. vratio je 1964. godine vratio je relikvije svetog Andrije metropolitu grada Patrasa, a koje su se do tada čuvale u Vatikanskoj relikviji.

Štovanje svetog Andrije rašireno je u mnogim krajevima, a u narodu je njegov blagdan istaknut i gleda se u svjetlu razmeđa kraja jedne i početka druge liturgijske godine.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content