U Orahovici održana promocija knjige pokojnog Ivana Grgurića pod nazivom ”Orahovica – zagrljaj u jednom pogledu”

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Orahovici, a u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, u Orahovici je održana promocija knjige pokojnog Ivana Grgurića pod nazivom “Orahovica – zagrljaj u jednom pogledu”.

Riječ je o ukoričenim tekstovima poznatog orahovačkog kroničara i putopisca amatera koji su objavljeni u gradskim novinama “Orahovački glasnik” u periodu od 2009. do 2017. godine.

Autora i knjigu na početku promocije predstavio je predsjednik Ogranka Matice Damir Najmenik kroz retke predgovora kojeg je napisao u knjizi.

– Ivan Grgurić zauvijek nas je napustio prije točno godinu dana, ali su uspomene na njega ostale vječne. Bio je kroničar svog vremena koji je godinama vrijedno i samozatajno istraživao i zapisivao sve detalje vezane uz omiljeni mu krajolik. Nikad mu nije bilo teško hodati dijelovima grada i zabilježiti sve ono što je uočio. Imao je izuzetnu sposobnost uočavanju nečega što rijetko tko vidi i osjeti. Orahovica je u ovom njegovom rukopisu dobila poseban kolorit jer je, samo na sebi svojstven način, ovaj prelijepi kraj uspio učiniti još ljepšim i primamljivijim– rekao je Najmenik.

Promociju je pjesmama pratila muška pjevačka skupina KUD-a Crkvari izvevši i jednu skladbu s autorskim potpisom Ivana Grgurića, a ulomke iz knjige čitale su Ivanova kćer i unuka, Renata i Helena Čeč, uz pratnju tamburice u rukama maestra Stanka Kneževića.

O Ivanu i njegovom liku i djelu govorio je i urednik knjige, njegov sin Vladimir Grgurić, naglasivši kako je autor svoj grad opisivao i volio na poseban način.

– Orahovica je za njega bila uvijek nešto posebno, izvlačio je iz nje svo bogatstvo ljepote, birao riječi i epitete jer je želio da je svi gledaju i osjete barem zrnom neopisivog žara kakvom ju je on u svojim očima vidio. Uz ove tekstove Orahovicu je najlakše upoznati jer, čitajući ih, kao da plovite ovim krajolikom i uz žubor potoka i rijeka, šum vjetra i cvrkut ptica, čujete toplu ljudsku riječ koja vas vodi kroz osjećaje, kroz život. Ova knjiga ima svoje, kako je sam rekao, zašto i zato, a neka svatko tko je bude čitao pronađe taj zašto i zato. A ako slučajno pronađe sebe u ovom okruženju jedinstvene ljepote prostora, onda će slika biti potpuna– rekao je Grgurić.

Na kraju se nazočnima obratio i orahovački gradonačelnik Saša Rister zahvalivši se organizatorima koji su u grad donijeli još jednu vrijednu promociju.

– Ivan Grgurić bio je čovjek koji je znao voljeti svoj grad i Domovinu. Svaka njegova riječ imala je posebnu težinu što je vidljivo i u recima ove knjige. U njoj je naša Orahovica doista posebna. Od srca mu hvala za sve što je dao svojoj Orahovici, a organizatorima hvala što su ovo učinili za njega jer i ovom knjigom ćemo ga svi vječno čuvati u srcu. Znam da je ovo samo dio njegovog opusa i zato se otvoreno kao gradonačelnik, ali i kao Grad i Turistička zajednica, stavljamo na raspolaganje za svaki slijedeći njegov uradak za koji sam siguran da će vrlo brzo vidjeti svjetlo dana– zaključio je Rister.

Promocija je završila znakovito, riječima Ivana Grgurića iz knjige, a koje je interpretirao urednik: “Nije to sve. Ima toga još mnogo. Nije ova priča do kraja ispričana. Prošetajte Orahovicom i njezinom okolinom, dovršite priču!”.

(www.icv.hr, vg)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content