Budi muško i dođi: Zbog velikog interesa u Virovitici novi termin za besplatan preventivni UZV pregled testisa

Jučer (utorak) se održala prva preventivna akcija ultrazvučnih (UZV) pregleda testisa za građanstvo u organizaciji Lige protiv raka Virovitičko – podravske županije te u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko – podravske županije.

Akciju su proveli dr. Miodrag Beneš, spec. javnozdravstvene medicine, dr. Ivan Andrašević, i Maja Đurica Truhlaž univ. mag. med. techn. kao nastavak pokreta Movembra, kojim se tijekom studenog naglasak stavlja na muško zdravlje.

-Obzirom da je ovo prva takva aktivnost Lige protiv raka Virovitičko – podravske županije iznimno smo zadovoljni odazivom. Zbog većeg odaziva građana odlučili smo akciju ponoviti u utorak,  19. prosinca, od 13 do 15.30 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije u Virovitici. Zbog ograničenog broja termina zainteresirani se građani za UZV testisa kod dr. Andraševića mogu naručiti radnim danima od 8 do 14 sati na broj telefona 033/781-440 – kažu iz Zavoda za javno zdravstvo. 

Cilj navedene aktivnosti bilo je podizanje svijesti muškaraca o vlastitom zdravlju, s naglaskom na zdravu populaciju. Preventivni pregled testisa je važan za rano otkrivanja prijetećih zdravstvenih problema, uključujući i rak.

Karcinom testisa je maligni tumor koji se javlja u testisima, te često pogađa mlade muškarce između 15. i 35. godine života. Etiologija nije u potpunosti jasna, ali faktori rizika uključuju genetske predispozicije i kriptorhidizam. Klinička slika može uključivati otjecanje testisa, bol i promjene u veličini. Dijagnostika uključuje fizikalni pregled, UZV, tumorske markere i biopsiju. Rana dijagnostika i liječenje često rezultiraju visokim postotkom izlječenja.

(www.icv.hr, Liga protiv raka VPŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content