Enormne štete od jelenske divljači: Sa 1,5 hektra baranjski proizvođač nije ubrao ni jedan suncokret

Kako održati ratarsku proizvodnju u okolnostima šteta od divljači na području Baranje raspravljali su na tribini održanoj u srijedu, 19. prosinca 2023. godine predstavnici poljoprivrednih proizvođača, predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Antun Blažević, predstavnici MUP-a. Pridružili su im se i pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić te zamjenik župana Josip Miletić.

Miletić je kazao kako je ova tema uvijek aktualna, zbog čega je važno pronaći trajno rješenje i načine prevencije šteta u budućnosti.

– Nužno je zajedničko djelovanje svih uključenih u ovu problematiku kako bi se štete prevenirale, jer svjesni smo da su one velike na mnogim ratarskim kulturama, no uvjeren sam da ćemo pronaći kvalitetan model pomoći na zadovoljstvo poljoprivrednika, ali i ostalih subjekata – rekao je Miletić.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić istaknuo je kako Osječko-baranjska županija aktivno prati ovu situaciju.

– Moramo biti svjesni da u Baranji imamo 54.000 hektara obradivih površina, od čega je 1.100 u Naturi 2.000, a 6.500 hektara je u Kopačkom ritu, dok je 51.000 šuma. Dakle, potreban je suživot i zajedničko djelovanje, a danas smo ovdje kako bismo čuli koji su se novi problemi pojavili, kako ih riješiti, kako sačuvati proizvodnju i stanovništvo u Baranji, ali i kako sačuvati lovstvo, lovni turizam i prirodni okoliš. Na tribini su s nama i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, MUP-a, 21 lovačkog društva te predstavnici poljoprivrednih proizvođača i Hrvatske poljoprivredne komore. Nažalost, situacija je doista kompleksna. S jedne strane dogodila se migrantska kriza zbog koje je Mađarska zatvorila granicu stavljanjem ograde, potom su se i proizvođači počeli ograđivati, ojačao je turizam te su se proširile vinske ceste i biciklističke staze, čime su se ugrozila prirodna staništa divljači. Međutim, zato smo tu, da zajednički pronađemo rješenje na zadovoljstvo i lovaca i proizvođača – naglasio je Jukić.

Dugogodišnji poljoprivredni proizvođač Zvonko Jagarinec iz Općine Popovac zahvalio se Osječko-baranjskoj županiji na želji da im se pomogne.

– Ove godine imamo velike štete od jelenske divljači. Nadam se da ćemo se dogovoriti oko nekog modela pomoći, s obzirom na niske otkupne cijene i loš urod. Osobno, na 1,5 ha površine nisam imao niti jedan suncokret, a za jednu noć divljač mi je uništila i 0,5 ha repe pri čemu nije pomogla ni improvizirana ograda. Ja razumijem i lovce, međutim potreban je dogovor i pronalazak zajedničkog rješenja. Zahvaljujem se Osječko-baranjskoj županiji koja nas je okupila i prepoznala važnost ovog problema. Mi smo nekad imali 2-3 krda po 10-15 jelenskih jedinki, a danas imamo 50 krda s po 200-300 jedinki – objasnio je Jagarinec.

Predsjednik Lovačkog saveza OBŽ Antun Blažević podsjetio je kako se članovi lovačkih društava moraju pridržavati određenih pravila na svakom području.

– Mi slijedimo pravila prema gospodarskoj osnovi koja nam nalaže koliko divljači može boraviti na kojem području i koliko je možemo odstraniti. Drago mi je da smo se danas susreli kako bismo probali pronaći rješenje. Naime, nije realno za očekivati da će lovačka društva namiriti štetu nastalu djelovanjem divljači, jer društva žive isključivo od članarina. Također, nijedna osiguravajuća kuća ne želi osigurati lovačko društvo, a ako želi onda su to premije koje se ne mogu isplatiti članarinama. Sličan problem imali smo i s naletom divljači na vozila, ali smo tu pronašli rješenje te se nadam da ćemo isto uspjeti i u ovoj situaciji. Što se tiče brojnosti jelenske divljači na području Baranje, do nje je došlo iz nekoliko razloga, prije svega nemogućnosti prelaska u Mađarsku zbog postavljene žice, ali i zbog čestih migracija. Rješenje nikako nije da lovačka društva nadoknađuju štete jer će se u tom slučaju ona ugasiti, a ako do toga dođe postavlja se pitanje tko će održavati biološku raznolikost – zaključio je Blažević.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content