Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica provodi novi EU projekt: Čitajmo i mi!

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica započela je svoj prvi Erasmus+ projekt Čitajmo i mi!, (Let’s read, too!) za Ključnu aktivnost 1 u području obrazovanja odraslih. Cilj projekta je poboljšanje i usavršavanje programa poticanja čitanja i razvijanja svijesti o važnosti čitanja odraslih korisnika, a posebno čitanja u okviru čitateljskih klubova.

Nakon planiranja ishoda učenja, oblika aktivnosti te pripreme programa i rasporeda aktivnosti, projekt je u svibnju 2023. odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske unije s rokom provedbe do kraja siječnja 2024.

Jedna od projektnih aktivnosti virovitičkih knjižničara bila je boravak u Kopenhagenu od 20. do 25. studenog. Domaćin im je bila Københavns Biblioteker, najveća narodna knjižnica u Danskoj, čiji se knjižnični sustav sastoji od mreže 20 knjižnica s više od 194 000 aktivnih korisnika. Inače, prema podacima iz 2020. danske narodne knjižnice broje oko 56 posto  aktivnih korisnika u ukupnoj populaciji, a gotovo 90 posto građana je u nekom trenutku koristilo usluge narodnih knjižnica.

Kopenhaška narodna knjižnica provela je veliko istraživanje među svojim korisnicima o značaju čitanja u slobodno vrijeme i utjecaju na svakodnevni život, te načinima korisničke potrage za sljedećom knjigom za čitanje. Rezultati istraživanja prikazani su u izvješću Inspiracija za čitanje. Studija doprinosi novim spoznajama o tehnikama unaprjeđenja knjižničnog djelovanja proširenjem strategije za poticanje čitanja. Jedan od načina je udvostručenje broja čitateljskih klubova kojih u Kopenhagenu danas ima preko 150.

Napravljen je potpuno novi koncept vođenja klubova, organizirani su prema žanrovskim interesima čitatelja i lokaciji sastajanja, a vođenje je prepušteno korisnicima. Knjižničari ostaju podrška u organizaciji prostora i termina sastanaka, prijedloga i djelomične nabavke knjiga. Prvi rezultati evaulacije novog koncepta organizacije u Kopenhagenu bilježe brojčani skok čitateljskih klubova, dok je za procjenu kvalitativnog napretka potrebno još vremena.

Sve navedeno potaklo je virovitičke knjižničare da posjete baš kopenhaške knjižnice.
Koordinatorica čitateljskih klubova Københavns Biblioteker Camilla Søndergaard Andersen, savjetnica za razvoj Amanda Troldborg i knjižničar Mathias Emil Stenrøs dočekali su virovitičke knjižničare u centralnoj narodnoj knjižnici u Kopenhagenu. Održano je izlaganje danskih kolega u kojemu su prikazali stanje čitateljskih klubova, njihovo organiziranje i razvoj.

Lyngby

UPOZNALI SE S KONCEPTOM OTVORENE KNJIŽNICE

Osim toga, tu su knjižničari vidjeli prostor knjižnice na preko 10 000 m2, u kojoj se na 4 kata nalaze Odjel za djecu i mladež, Odjel za odrasle, Odjel za strip, multimedijalna dvorana, brojni prostori za sastajanje, druženje i tihi rad, te kafić. Zaduživanje i razduživanje knjižnične građe u potpunosti je automatizirano tako da ih korisnici samostalno obavljaju na samoposlužnim uređajima.

Virovitički knjižničari su se upoznali s konceptom brojnih tematskih izložbi preporučenih knjiga na vidljivim i lako dostupnim mjestima u knjižnici. Ovaj način preporuka je kasnije viđen u svim knjižnicama. Nadalje, bilo je puno govora o provedbi ideje otvorene knjižnice, sustavu temeljenom na korištenju knjižničnih usluga bez prisustva osoblja, odnosno u vremenu kada je knjižnica zatvorena.

Taj način, koji podrazumijeva potpunu opremljenost zgrade knjižnice informacijsko-komunikacijskom tehnologijom (od RFID tehnologije i automatizacije poslovanja do potpunog video nadzora) u određenoj mjeri koristi više od 90 posto danskih knjižnica.
Drugog dana mobilnosti knjižničari su posjetili Østerbro knjižnicu gdje ih je dočekala knjižničarka Christine Nederlund.

Tu su imali priliku vidjeti kako je organizirana manja knjižnica u četvrti Østerport. Ovdje se razgovaralo o organizaciji rada knjižnice, s posebnim osvrtom na logističke timove. Koncept, koji nije uvriježen u hrvatskim knjižnicama podrazumijeva nestručne djelatnike koji obavljaju poslove dostave, odlaganja građe na police, pripreme rezervacija i tehničke poslove s knjižničnom građom i opremom. Na taj način knjižničarima ostaje više vremena za istraživanja, analize, vrednovanja i osmišljavanje novih strategija za poticanje čitanja i korištenje knjižničnih usluga.

PO KNJIGU I PO OSOBNU NA ISTO MJESTO 

Sundby knjižnica je dio kulturne ustanove poznate kao Amagerbro Kultur. Vrvi životom, djeluje kao društveno središte i ovdje korisnici pohađaju koncerte, autorska druženja, izložbe, sastanke interesnih skupina, predstavljanja… Nalazi se u staroj industrijskoj zgradi Kvarterhuset koja je obnovljena i proširena 2019. godine. Zanimljivo je da se pri knjižnici nalazi Ured za građane gdje svi zainteresirani mogu podnijeti zahtjev za osobnom iskaznicom, putovnicom te dobiti raznovrsne informacije i upute vezane uz svakodnevni život. Knjižničarka Helene Olsen je predstavila neke od čitateljskih klubova koje njena knjižnica provodi kao i programe kao što su Maker Space, Financijski savjeti, Pravna pomoć, Pomoć za domaću zadaću, Rodiljska jutra i dr.

Brønshøj knjižnica nalazi se u četvrti Brønshøj – Husum. Knjižničar Rasmus Riiskjær predstavio je virovitičkim knjižničarima način rada ove knjižnice, čitateljske klubove te je ovo još jedna knjižnica koja u svojim prostorima ima i Ured za građane. Ova knjižnica provodi brojne suradničke programe u zajednici, organizira zajednička događanja s udrugama, vjerskim zajednicama, organizacijama i institucijama u lokalnoj četvrti.

Royal-Library

Zadnji dan mobilnosti knjižničari su posebno uživali jer su bili prisutni vođenom čitanju koje im je pripremio knjižničar Valby knjižnice Mads Kusk. Naime, radi se o načinu čitanja i razgovaranja o pročitanom nepoznatom tekstu koje se također primjenjuje u danskim čitateljskim klubovima. Valby knjižnica se nalazi u zgradi izgrađenoj daleke 1722., najstarijoj zgradi u koju je smještena narodna knjižnica u Kopenhagenu. S kolegom Kuskom je, načelno dogovorena suradnja između Valby knjižnice i virovitičke Gradske knjižnice.

Na mobilnosti u Danskoj knjižničari su fakultativno posjetili gradsku knjižnicu u okrugu Lyngby i ‘Black Diamond’ – Kraljevsku nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu koja se proteže na preko 20 000 m2 i najveća je knjižnica među nordijskim zemljama. Novi dio izgrađen je 2019. od crnih staklenih i granitnih ploča gotovo na samoj vodi na 8 katova te je povezan sa starom Kraljevskom knjižnicom. Tu se nalazi prva objavljena danska knjiga iz 1482., vrijedni spisi Sørena Kierkegaarda i Hans Christiana Andersena.

Ovaj studijski posjet financiran je sredstvima Europske unije, u okviru Erasmus+ programa u području obrazovanja odraslih, a na njemu aktivno rade knjižničari virovitičke gradske knjižnice Silvija Perić, Tatjana Kovač i Robert Fritz.

Ovom aktivnošću u sklopu projekta mobilnosti u Danskoj su uspostavljeni kontakti s danskim kolegama i razmijenjena profesionalna iskustva. Danska kultura i tradicija su u velikoj mjeri vezani uz aktivno i kritičko čitanje, čitalačku pismenost i čitanje u slobodno vrijeme u čemu su narodne knjižnice prvi izbor i izvor znanja.

U okviru Erasmus+ projekta knjižničari će usavršiti i pospješiti provođenje postojećih usluga poticanja čitanja odraslih korisnika u Virovitici, ali i uvođenje novih tehnika. Nakon provedene evaluacije aktivnosti, vrednovanja i diseminacije rezultata projekta planira se osnivanje novih čitateljskih klubova u našoj knjižnici.

-Na osnovu stečenih znanja i ostvarenog iskustva želimo uspostaviti nove načine vođenja klubova kao i poticanje čitanja korisnika u ruralnim područjima – poručili su iz Knjižnice.

HR Sufinancira EUROPSKA UNIJA POS POS1454410840 eu flag erasmus vect pos

 

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content