U Osijeku obilježena 32. godišnjica osnutka 68. bojne Vojne policije

Povodom 32. godišnjice osnutka 68. bojne Vojne policije Osijek, polaganjem vijenaca i upaljenih svijeća ispred Spomen obilježja u Sveučilišnom kampusu jučer (četvrtak) je iskazana počast poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima ove ratne postrojbe.

Kroz postrojbu je prošlo gotovo 2.000 pripadnika, a tijekom Domovinskog rata svoj život za Domovinu položilo je 13 pripadnika, dok su 102 ranjena. Bojna je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu te se uvažava kao jedna od herojskih postrojbi.

U ime Osječko-baranjske županije i osobno, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić položio je vijenac i upalio svijeću u počast poginulim pripadnicima 69. bojne VP. Tom prigodom naglasio je kako se krajem svake godine prisjećamo teških događanja i žrtava iz 1991. godine te odajemo počast svim žrtvama.

– Prosinac 1991. godine je snažno obilježio Domovinski rat na području istočne Slavonije. Nakon tragičnih događanja u Vukovaru uslijedili su snažni napadi i na druga naselja na ovom području, palo je Ernestinovo, Laslova, Divoš, Rosinjača, Antunovac i druga naselja. Bilo je puno žrtava, puno je ljudi položilo svoj život u obrani istočne i cijele Hrvatske. Jedna od naših postrojbi je 68. bojna Vojne policije koja je prošla sva ratišta u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, a danas polažemo vijence u počast njenim poginulim pripadnicima. Oni su nam isto tako ostavili u zalog da sve što danas radimo moramo činiti u interesu bolje Hrvatske upravo zbog njih, ali i generacija koje dolaze – poručio je župan Mato Lukić.

Osnivanja i ratnog puta 68. bojne Vojne policije prisjetili su se Stipe Modrić, predsjednik Udruge veterana VP-a Osječko-baranjske županije Stipe Modrić i Zvonko Jelić, ratni zamjenik zapovjednika ove Bojne. Postrojba je osnovana 7. prosinca 1991. godine temeljem zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška kako bi se objedinile sve postrojbe vojne policije na ovom području. Postrojba je sudjelovala u nizu borbenih akcija diljem Hrvatske i BiH, ali i obavljala poslove iz policijske nadležnosti.

– Ovih dana, kada obilježavamo godišnjice stradavanja naših mjesta i pogibije naših branitelja i civila, često se postavlja pitanje da li je netko od počinitelja za to odgovarao. Kao čelnik Policijske uprave osječko-baranjske mogu reći da policija intenzivno radi na otkrivanju ratnih zločina. U zadnjih pet godina podnijeli smo 11 kaznenih prijava protiv 33 počinitelja koji su počinili 81 kazneno djelo ratnih zločina. Uhitili smo devet počinitelja, dok su nam dvije osobe naknadno izručene po našim tjeralicama – rekao je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske.

(www.icv.hr, obz.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content