U Osijeku premijerno prikazan dokumentarni film “Diplomatska oluja” snimljen prema knjizi Mate Granića

U Osijeku je u srijedu u večernjim satima prikazan dokumentarni film “Diplomatska oluja” autora Frana Juraja Prižmića. Film govori o stvaranju suverene i demokratske Republike Hrvatske, a priča je ispričana iz perspektive diplomatskih aktivnosti, prema istoimenoj knjizi bivšega ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Projekcija filma u prostorima Nadbiskupskog vikarijata okupila je brojne osječke uglednike, među kojima su bili i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, bivši ministar vanjskih poslova i autor knjige Mate Granić, te producent filma Igor Prižmić.

– S ponosom čekamo osječku premijeru filma nastalog prema knjizi profesora doktora Granića, koji je uz pokojnog predsjednika Tuđmana jedan od najzaslužnijih ljudi za međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Kada je na Panonskom festivalu knjige u Osijeku bilo predstavljanje ove knjige, rekao sam da su zapisane misli i riječi doktora Granića uistinu pravo bogatstvo. Danas imamo i dodanu vrijednost u vidu filma, gdje ćemo vidjeti protagoniste stvaranja slobodne, neovisne i međunarodno priznate Republike Hrvatske, čemu se svakako veselimo – poručio je gradonačelnik Radić te pozvao okupljene na minutu šutnje u počast nedavno preminulom prvom ratnom zapovjedniku 106. brigade, umirovljenom brigadiru Hrvatske vojske Eduardu Bakarcu.

– Drago mi je da ćemo vidjeti ovaj dokumentarni film. Osobno me zanima što se događalo u sjeni svih naših oluja na terenu, da ih tako nazovem, što se događalo u pozadini ili u prvim redovima diplomacije. Očito je tu bila velika borba, diplomatska oluja, kako ju je i autor nazvao. Svakako želimo čuti i što se odvijalo u jednoj tek osnovanoj državi koja je krvarila ratom te što je ispregovarano na diplomatskoj razini. Nadam da ćemo dobiti određene odgovore – kazao je župan Lukić.

– Generacije koje dolaze poslije nas trebaju učiti iz onoga što smo onda učinili, a svi zajedno, i hrvatski vojnici, i bolničko osoblje, oni koji su radili u svojim tvornicama i tvrtkama osiguravajući logistiku za nas na prvoj crti, i diplomacija, učinili smo herojsko djelo i to je nešto što generacije moraju znati. To što se tada učinilo i kako smo uspijevali sve te slalome izvesti, posebno govorimo o diplomaciji, ipak je nešto što se ne ponavlja puno puta, što se nije dogodilo možda niti jednom u povijesti svijeta, a ne Republike Hrvatske – naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić.

– Diplomatska oluja je knjiga, serija i film o stvaranju suvremene hrvatske države i posebno o ulozi diplomacije u stvaranju hrvatske države. Da Hrvatska nije bila obranjena, nikada ne bismo imali suverenu hrvatsku državu. Za to su najzaslužniji na prvome mjestu branitelji, predsjednik Tuđman, Vlada demokratskog jedinstva i diplomacija – kazao je Granić ističući da je hrvatski san o ulasku u NATO i EU ostvaren.

– Vlada Andreja Plenkovića učinila je još korak naprijed, postali smo dio eurozone i Schengena – zaključio je.

(OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content