Godišnja skupština Udruge pčelara Virovitica: Za kvalitetno pčelarenje neophodno i jačanje svijesti poljoprivrednika

Udruga pčelara Virovitica održala je jučer (subota) u društvenom domu prigradskog naselja Sveti Đurađ godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je predsjednik Dubravko Milanović podnio izvješće o radu ove vrijedne udruge koja broji 151 člana.

Ova udruga pokriva površinu od 655 kvadratnih kilometara, odnosno područje grada Virovitice te općina Špišić Bukovica, Lukač, Gradina i Suhopolje.

Prema podacima na području koje pokriva udruga, prošle je godine evidentirano 14.244 pčelinjih zajednica u 245 pčelinjaka kod 169 pčelara. Najviše otpada na grad Viroviticu gdje se nalazi 107 pčelara i 7445 pčelinjih zajednica. Suhopolje ima 27 pčelara i 4452 pčelinje zajednice. Općina Gradina ima jedanaest pčelara i 787 pčelinjih zajednica. Špišić Bukovica ima osam pčelara i 433 čelinje zajednice, a Lukač osam pčelara i 535 pčelinjih zajednica. Do pet pčelinjih zajednica ima pet pčelara, od 6 do 30 pčelinjih zajednica ima 44 pčelara, od 31 košnice do 50 ima 34 pčelara, od 51 do 100 ima 40 pčelara, od 101 do 200 ima 34 pčelara, od 200 do 500 ima deset pčelara i više od 500 košnica dva pčelara – predočio je tom prigodom analizu članstva predsjednik Dubravko Milanović.

Iscrpno izvješće tom je prigodom podnio i tajnik udruge Mirko Kostelac, a uz pčelare i goste na ovoj skupštini nazočili su i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, pročelnik Uprave za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Grada Virovitice Sanja Kirin, stručna suradnica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica Nela Drača, predsjednik Saveza pčelara VPŽ Milanko Jeličić i drugi.

Gradonačelnik Ivica Kirin tom je prigodom napomenuo da je za kvalitetno pčelarenje neophodno i jačanje svijesti poljoprivrednika.

-Poljoprivrednici bi trebali znati da bez oprašivanja nema ni rezultata u poljoprivredi, a s tim u vezi trebali bi poduzeti sve što je potrebno ne bi li stvorili potrebnu sinergiju s pčelarima. Prvenstveno se to odnosi na poštivanje propisa o prskanju bilja i zabranu tretiranja bilja za vrijeme cvatnje, jer svjedoci smo da takvim nerazumnim postupcima dolazi do uginuća pčela – upozorio je gradonačelnik Kirin.

S tim se složio i županijski pročelnik Bojan Mijok koji je skrenuo pozornost na potrebu što veće educiranosti poljoprivrednika u tom pogledu.

-Dijelom je krivo neznanje, a dijelom nemar. U oba slučaja potrebno je poljoprivrednicima što više skretati pozornost na opasnosti koje prijete nepravilnim tretmanom, ali i na dobrobiti koji se postižu uzajamnim trudom. Neka od predavanja namjenjenih poljoprivrednicima i pčelarima bit će i na ovogodišnjem sajmu Viroexpo, pa bi bilo i više nego dobro da na ovim predavanjima sudjeluje što veći broj ovih ciljanih skupina – rekao je Bojan Mijok.

O radu Hrvatskog saveza pčelara govorio je predsjednik Dražen Kocet, a sve nazočne pozdravili su i pozvali na suradnju i Nela Drača te Milanko Jeličić.

Na kraju skupštine dodjeljena su i priznanja članovima udruge za 10, 15, 20 te za 30 i više godina članstva. Za doprinos u osobnom višegodišnjem radu kojim su ujedno doprinijeli ostvarivanju ciljeva udruge u trajanju više od 30 godina, počasnim članovima proglašeni su pčelari Pavao Kovač i Slavko Švraka.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content