GRAD VIROVITICA MEĐU TOP 10 GRADOVA KOJI SU ULOŽILI U OBRAZOVANJE Škole, vrtići i dvorane moraju biti kvalitetni i dostupni svakom djetetu

Krajem prošle 2023. godine izašli su podaci konsolidiranih proračuna za 2022. godinu prema kojima je grad Virovitica u top 10 hrvatskih gradova koji su najviše uložili u obrazovanje. Grad Virovitica je u analiziranoj godini za obrazovanje izdvojio više od 45 posto svog budžeta, a u što se ulagalo, pojasnio je gradonačelnik Ivica Kirin.

-Puno se ulaže u škole i to ne samo u projekte, nego i u sam sadržaj vezan uz škole. Kupovali smo školske klupe i ormariće, uređivali sanitarne čvorove. Posljednjih godina radili smo i na energetskoj obnovi dviju osnovnih škola Ivane Brlić-Mažuranić i Vladimira Nazora s trodijelnom dvoranom, investiciji vrijednoj više od 10 milijuna eura. To su bili neki od najvećih zahvata. Osim toga, izgradili smo dječji vrtić u prigradskom naselju Sveti Đurađ, obnovili smo sve vrtićke zgrade, rekonstruirali staru zgradu COOR-a za potrebe vrtića i svake godine ulagali sve veća sredstva. Želimo da naša djeca, od predškolskog odgoja do škole, imaju sve uvjete za učenje kao što imaju djeca u velikim sredinama, odnosno kako nalaže i europski standard – rekao je Kirin, te istaknuo kako svake godine ulažu i u sportske terene i igrališta.

-Osim u zgrade ulagali smo i u sportska igrališta. Prošle godine završili smo sportsko igralište u Rezovcu, a ove godine smo pred završetkom novog multifunkcionalnog igrališta kod OŠ Ivane Brlić-Mažuranić. Tim tempom ćemo nastaviti i dalje jer smatramo da djeca moraju imati kvalitetno djetinjstvo, sve potrebno za učenje i fizičku aktivnost. Zato i ulažemo puno u sport kako bismo djecu potaknuli da se što više kreću i bave fizičkom aktivnošću – dodaje.

kirin

NOVA FUNKCIJA OBJEKATA

Neke škole su od prošle godine počele s provođenjem novog programa cjelodnevne nastave. Grad Virovitica je osnivač četiriju osnovnih škola: OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i OŠ „Vladimir Nazor“ s prigradskim školama, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica te Glazbene škole „Jan Vlašimsky“. U ovoj posljednjoj, Glazbenoj školi, Grad je suosnivač osnovne, a Virovitičko-podravska županija srednje škole.

-Brinemo se za sve osnovne škole na području grada kojima smo osnivači, kao i za njihove područne škole. Da bismo na području grada Virovitice imali cjelodnevnu nastavu, moramo prostorno riješiti smještaj za sve u školi. U tijeku je prijava za treću osnovnu školu koja bi se nalazila na prostoru nekadašnje vojarne, pohađalo bi je 560 učenika i imala bi dvodijelnu dvoranu. S izgradnjom te treće osnovne škole dio učenika iz Brlića i Nazora prelio bi se u tu školu, odnosno sva djeca iz prigradskih naselja išla bi u te tri matične škole i tako imala jednak standard učenja. Prijavili smo se na Nacionalni program otpornosti i oporavka koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i sada čekamo rezultate – govori I. Kirin, te ističe kako će se zgrade područnih škola u prigradskim naseljima iskoristiti za vrtiće, a bit će i na korist mještanima.

-Jednosmjenska nastava zamišljena je tako da djeca budu u školi onoliko koliko su njihovi roditelji na poslu, da to vrijeme od 7-8 sati provedu što kvalitetnije, ne samo u školskim klupama nego i na raznim aktivnostima. Mi smo uvijek otvoreni za nove stvari pa tako i za ovo jer smatram da s cjelodnevnom nastavom učenici mogu dobiti jako puno. Bitno je da se mi prilagodimo na takav sustav, da cijeli program prilagodimo djeci kako bi oni to vrijeme iskoristili za učenje, ali i za fizičku aktivnost. Tako bismo pomagali roditeljima podići zdravu djecu koja će danas-sutra moći odgovoriti na sve izazove koji su pred njima – dodaje I. Kirin.

POMOĆ DJECI I RODITELJIMA

Grad Virovitica brine o svojim građanima od rođenja pa sve do završetka školovanja, ali i kasnije. Osim ulaganja u objekte, pomaže i kroz razne mjere financijske pomoći.

-Uz Vladu RH pomažemo roditeljima i djeci u nabavi knjiga, radnih bilježnica, osiguravanju besplatne prehrane i prijevoza. Grad već pri rođenju daje novčanu potporu roditeljima od 130 eura za prvo dijete, 264 za drugo dijete, a za svako sljedeće povećava za 32 eura. Osiguravamo besplatne radne materijale, Vlada osigurava besplatne udžbenike, dodatno sufinanciramo linijski prijevoz za srednje škole. Naravno, stipendiramo i studente svih 12 mjeseci. Sufinanciramo rad Dječjeg vrtića „Cvrčak“ godišnje s više od 1,3 milijuna eura, sufinanciramo rad Veleučilišta godišnje s 13,5 tisuća eura, sufinanciramo rad Katoličke škole sa 16 tisuća eura, a za besplatan prijevoz učenika osigurano je više od 260 tisuća eura – govori gradonačelnik Ivica Kirin.

Osim nove treće osnovne škole Grad u planu ima i izgradnju drugih škola za bolju kvalitetu učenja i obrazovanja kako za sadašnje, tako i za buduće generacije.

– Osim nove treće osnovne škole s dvodijelnom dvoranom, u vrijednosti većoj od 10 milijuna eura, planiramo iz IT mehanizma graditi srednju glazbenu školu s koncertnom dvoranom, a u planu nam je i energetsko uređenje dvorane u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić. Županija se priprema za izgradnju nove gimnazije s dvodijelnom dvoranom i sportskim terenima, za koju smo im mi darovali zemljište.

U planu nam je i dogradnja vrtića. Sve to su trenutno najveća planirana ulaganja na području grada. Sredstva su osigurana iz EU fondova kako bismo sve osigurali za sadašnje, ali i buduće generacije. Na taj način stvaramo novu kvalitetu i omogućavamo da se Virovitica danas kreće u jednom drugačijem smjeru. Dižemo grad na višu ljestvicu – smatra gradonačelnik Kirin.

(www.icv.hr, ib, iv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content