Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, u ugovaranje nove proizvodne sezone krenuli su dva mjeseca ranije od uobičajenog te unatoč značajnim izazovima nastavka inflacijskog rasta troškova u proizvodnji i odustajanju staračkih domaćinstava od poljoprivredne proizvodnje, bilježe povećan interes ratara za proizvodnju duhana.

Nešto više od mjesec dana do formalnog kraja sezone ugovaranja, Hrvatski duhani već imaju ugovoreno 16% više hektara u odnosu na prošlu godinu, što je značajan iskorak. Povećani interes poljoprivrednika za duhan ove godine posljedica je prvenstveno činjenice da je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj za što je upravo zaslužan BAT. Siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, ali i fokus BAT-a na održivost proizvođača, osiguravaju kooperantima u sustavu Hrvatskih duhana kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost. Također, otkupna cijena kontinuirano raste; u protekle dvije godine je povećana preko 50 posto, a pritom otkupna cijena duhana nije podložna oscilacijama poput žitarica i drugih ratarskih kultura.

Aleksandra Grigic predsjednica uprave Hrvatskih duhana

-Iza nas su izazovne godine značajnog povećanja troškova proizvodnje, ali i vremenskih nepogoda koje su najveći krivac za pad proizvodnje duhana. No, ono što je važno je da smo sve te izazove uspješno prošli zajedno s našim kooperantima te smo dokazali da proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj. Želimo povećati proizvodnju duhana ne samo u Podravini i Slavoniji već i u drugim krajevima Hrvatske, a interes proizvođača koji imamo ove godine nas ohrabruje. Ponosni smo što proizvođači prepoznaju da je naš fokus dugoročna održivost i profitabilnost proizvođača. Činjenica da smo to uspjeli osigurati u vrlo izazovnom razdoblju iza nas, najbolji je dokaz da proizvođači mogu imati povjerenja u nas u svakoj situaciji – izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica uprave Hrvatskih duhana.

Rast ugovorenih površina posljedica je povećanja površina pod duhanom kod postojećih proizvođača, ali i povećanog interesa novih poljoprivrednika koji su se bavili drugim ratarskim kulturama, za proizvodnju duhana.

Ugovaranje nove sezone prati i velik broj upita ratara za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju: od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani ubrano oko 60% površina pod duhanom.

Igor Svarc rukovoditelj proizvodnje duhana u Hrvatskim duhanima

-Počeli smo s ugovaranjem nove sezone dva mjeseca ranije nego lani, jer smo i na taj način htjeli pokazati proizvođačima da smo proaktivni i da im i ove godine nudimo nastavak rasta otkupne cijene i stabilnost u proizvodnji. Vjerujemo da je to važna poruka u poljoprivredi u ovim dosta izazovnim godinama. Nastavljamo i s investicijama vezanima uz podizanje produktivnosti proizvodnje duhana kroz različite mjere, a posebno bih naglasio važnost podrške naših agronoma na terenu, koji su prošle sezone, u suradnji s poljoprivrednicima, unatoč lošim vremenskim uvjetima pomogli ostvariti jako dobre prinose – izjavio je Igor Švarc, rukovoditelj proizvodnje duhana u Hrvatskim duhanima.

(promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content