Postavljena nova kapa na tornju zvonika župne crkve sv. Marije Magdalene u Sopju

Radovi na obnovi župne crkve sv. Marije Magdalene u Sopju počeli su krajem rujna 2023. godine, a danas (ponedjeljak) je završena prva faza, odnosno postavljena je nova kapa na tornju zvonika.

Prije postavljanja kape na tornju zvonika sopjanski župnik vlč. Stjepan Škvorc služio je svetu misu te blagoslovio kapu tornja.

– U desetom mjesecu prošle godine skinuta je kapa tornja, a danas smo postavili novu. Stara kapa tornja bila je u lošijem stanju nago što smo mislili, očekivali smo da će bar hrastovo postolje biti dobro da se neće morati mijenjat, međutim pokazalo se da smo morali zamijeniti kompletnu konstrukciju. Tako je napravljena potpuno nova kapa tornja, ovaj puta od čiste hrastovine kako bi trajala što duže, te je stavljena izolacija i bakar kao pokrov, kao i pozlata na jabuci kape. U staroj kapi tornja nismo našli nikakvu povelju koja bi govorila kada je ista postavljena i tko je izvodio radove, pa smo mi odlučili u jabuku kape tornja postaviti povelju koja bi sljedećim naraštajima svjedočila o ovome danas – rekao je vlč. Stjepan Škvorc te dodao:

– Kako je rekao naš arhitekt, ova kapa tornja bi trebala trajati i do dvjesto godina s obzirom na kvalitetu radova, pa neka je Bog blagoslovi, a mi se nadamo da će dugo trajat. Radove je provela tvrtka Krovopokrivač Lukač d.o.o. iz Virovitice, a bakar je stavljala jedna tvrtka iz Bjelovara. Mi nastavljamo s ostalim što amo zacrtali obnovom, odnosno sređivanjem fasade i stavljanjem prozora na toranj, a još nam predstoji rušenje pripojene dvorane, odnosno sakristije koja je loša, popucala je i nagrđuje sam izgled crkve, a imamo probleme i s vlagom. Ove godine planiramo tu zgradu maknuti i sanirati dio drenaže između te dvorane i crkve i ako budu dopustile prilike, ako bude dovoljno financijskih sredstava, planiramo promijeniti i kompletnu električnu instalaciju. Prvu fazu obnove crkve, odnosno skidanje, izradu i postavljenje kape tornja financirali smo najvećim dijelom darovima vjernika. Mogu reći da je veliki dio obitelji i župljana sudjelovao u darivanju na čemu im od srca zahvaljujem. U obnovi cijele crkve sudjeluje i Općina Sopje, a dio sredstava ćemo dobiti i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije, tako da vjerujem da ćemo sve uspjeti napraviti kako planiramo – zaključio je vlč. Škvorc.

Na svetoj misi, posveti kape tornja i postavljanju iste nazočio je, uz župljane Župe sv. Marije Magdalene, i načelnik općine Sopje Berislav Androš.

– Vrlo sam zadovoljan što se napokon odradila ova prva faza obnove crkve svete Marije Magdalene ovdje u Sopju. Općina Sopje je pomogla u dijelu da smo odradili sastanke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, što smo mogli čuti i od našeg župnika. Ono što bih naglasio je da ćemo mi ostatak vrijednosti radova financirati iz proračunskih sredstava Općine Sopje, na zahtjev Župe kada to bude bilo potrebno. Ova prva faza neka bude poticaj za dalje, a Općina Sopje će uvijek stajati iza svojih mještana, svojih župljana i stoga nema sumnje ako smo svi homogeni da možemo napraviti sve što planiramo – istaknuo je načelnik Androš.

Osim načelnika Androša, postavljanju kape tornja s jabukom i križem nazočio je i predsjednik Općinskog vijeća Općine Sopje Siniša Hrgović.

Video pogledajte OVDJE.

(icv.hr, adf; Foto: D. Fišli, R. Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content