Skupština Češke besede Virovitičko-podravske županije: Iza njih 2023. godina prožeta mnogobrojnim aktivnostima

U subotu, 10. veljače Češka beseda Virovitičko-podravske županije održala je redovnu skupština društva. Skupštinu je vodio tajnik besede Zdravko Per uz članove radnog predsjedništva Ivanu Jokić i Franju Lukaša.

Na skupštini izvješće o radu besede u 2023. godini podnijela je predsjednica Jasna Kožnjak koja je istaknula kako društvo iza sebe ima cijeli niz različitih nastupa na manifestacijama u organizaciji Saveza Čeha i drugih čeških beseda i udruga te u programima grada Virovitica i županije i inozemstva. Posebno je istaknula organizaciju Dana češke kulture koji su se od 1. do 4. lipnja održali u Virovitici kao i sudjelovanje na žetvenim svečanostima u Kaptolu. A izvješće o radu sekcija podnijela je Vlasta Despotovski, dopredsjednica besede.

Češka beseda VPŽ i ove godine u planu ima broje aktivnosti, pa će tako već ovoga vikenda sudjelovati na 27. Viroexpu u Virovitici, ali će nastaviti i sa svojim tradicionalnim manifestacijama i gostovanjima. 

-Ono što je naš cilj i smisao okupljanja a koji stalno ističemo je, njegovati češku kulturu, jezik, običaje, tradiciju u zajednicu u kojoj živimo. Podržavati i uključiti se u aktivnosti Saveza Čecha, krovne organizacije svih beseda. Želja nam je i dalje njegovati i produbljivati odnose s prijateljima iz Vyškova. Dosadašnje naše aktivnosti to i potvrđuju – kažu iz Češke besede.

Na skupštini u kulturnom dijelu programa nastupile su dvije mlade violinistice Tesa Slanac i Ana Lesić sa skladbom Spanish Violin, te sastav glazbene sekcije koji su izveli nekoliko čeških narodnih pjesama. U prigodnom obraćanju gostiju čule su se riječi hvale za rad besede, raznoliku i bogatu aktivnost, motivaciju i veliki volonterizam te ljubav za očuvanjem jezika kulture i tradicije. Po završetku skupštine upriličen je prigodni domjenak te nastavak druženja uz pjesmu ples s već spomenutim sastavom.

(www.icv.hr, Češka beseda VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content