Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Suhopolje: Naglasak na radu s mladima i jačanju operativne spremnosti

U prepunoj sali Hrvatskog doma u Suhopolju jučer (subota) je održana redovna godišnja izvještajna skupština 148 godina starog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Suhopolje.

Predsjednik DVD-a Suhopolje Ivica Dumenčić podnio je izvješće o radu za 2023. godinu.

-Nakon brojnih usavršavanja i osposobljavanja koja su naši članovi završili 2022. godine, isto smo nastavili i u 2023. godini. Prošlu godinu obilježile su brojne aktivnosti i intervencije, a održali smo i nekoliko vježbi s temom spašavanja u prometu kako bi bili što bolji i spretniji u takvim situacijama. Kako bi se tradicija našeg društva nastavila, posebnu pažnju želimo usmjeriti na naše mlade vatrogasce, jer oni su budućnost Dobrovoljnog vatrogasnog društva Suhopolje. U prošloj godini tako smo nastavili uvježbavati ekipe podmlatka i mladeži za natjecanja, dok su članovi mladeži po prvi puta boravili u kampu vatrogasne mladeži u Fažani. Članovi našeg društva bili su u 2023. godini izuzetno aktivni. Jedan član sudjelovao je na usavršavanju za specijalnost “Rukovanje dišnim aparatima”, dva su sudjelovala na 17. stručnom skupu vatrogasaca u Opatiji, a dva člana sudjelovala su na radionici “Spašavanje u prometu” održanoj u Karlovcu, dok smo kao društvo ponovno sudjelovali na Županijskoj vatrogasnoj vježbi, natjecanjima za djecu i mladež, te kontinuirano radili na promicanju preventivnih mjera zaštite od požara. Imali smo i nekoliko financijskih ulaganja s ciljem što bržeg i pouzdanijeg rada na intervencijama – rekao je predsjednik Dumenčić.

Nakon izvješća o radu, Igor Gotal pročitao je iscrpno izvješće zapovjednika DVD-a Suhopolje za 2023. godinu.

-Tijekom prošle godine odradili smo čak 45 različitih vatrogasnih intervencija, od toga 15 požarnih, a vatru smo gasili na stambenim objektima, dimnjacima, vozilu, gospodarskim objektima, otvorenom prostoru i divljem deponiju otpada. Uz već spomenuta osposobljavanja i obuke, sudjelovanja na raznim natjecanjima, bilo je tu i brojnih drugih aktivnosti, kao što je sudjelovanje na čuvanju Isusova groba u Župnoj crkvi, podjela poklona vrtićarcima i školarcima u povodu blagdana, prijevoz vode potrebitima na prostoru cijele općine Suhopolje i drugo – rekao je Gotal te istaknuo odličnu suradnju s Općinom Suhopolje, Osnovnom školom i Dječjim vrtićem Suhopolje, te Vatrogasnom zajednicom Virovitičko-podravske županije.

Tajnica društva Josipa Solar zatim je pročitala financijsko izvješće za 2023. godinu, dok je izvješće Nadzornog odbora pročitala zamjenica predsjednika Antonia Culag. Sva izvješća o proteklom razdoblju usvojena su jednoglasno.

Nakon toga, predsjednik Dumenčić pročitao je plan rada za 2024. godinu, dok je financijski plan za ovu godinu pročitala Anja Dumenčić.

Uslijedila je podjela priznanja i uvjerenja mladeži DVD-a Suhopolje koji su prošle godine stekli zvanje Vatrogasna mladež, a uručio ih je zapovjednik Igor Gotal.

Završetak skupštine obilježili su govori gostiju. Općinski načelnik Goran Doležal izrazio je veliko zadovoljstvo radom ovog Društva koje aktivno radi na promociji općine Suhopolje.

-Želim se zahvaliti na svemu onome što radite već 148 godina na području naše općine i iskazati ponos što imamo tako staro društvo, ujedno i jedno od najstarijih na području Republike Hrvatske. Posebno me veseli rad s mladima, suradnja s Dječjim vrtićem i Osnovnom školom Suhopolje, a rezultat toga su definitivno i ova priznanja. Nastavite tako i dalje, želim vam što manje požara i intervencija i svih onih nedaća za koje vas redovito zovemo. Budite i dalje predani i nesebični u svom radu, a Općina Suhopolje uvijek će vam biti na raspolaganju za sve što bude trebalo – istaknuo je Doležal.

Za rad i djelovanje DVD-a Suhopolje samo riječi hvale imao je i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

-Vatrogastvo je jedan od najvažnijih segmenata ne samo na području općine Suhopolje, već cijele Virovitičko-podravske županije, ali i Hrvatske. Vodstvu i svim članovima DVD-a Suhopolje čestitam 148. obljetnicu, te zahvaljujem na uspješnoj suradnji, požrtvovbnosti i iznimnoj profesionalnosti koju pokazujete prilikom obavljanja zadaća. Pravi ste oslonac mještanima koji su na vas, kao i mi, izuzetno ponosni. Smatram da mi kao Županija, u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Virovitičko-podravske županije, dobro skrbimo o vama i ovim vas putem pozivam da se javite na natječaj i garantiram vam da će vas Županija financijski poduprijeti u puno većem iznosu nego je to bilo do sada. Budite jedinstveni, pokažite zajedništvo i nastavite ovim tempom i dalje – rekao je Klement.

Čestitkama se pridružila i županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus.

-Velikom ljubavlju prema vatrogastvu, uspjeli ste zajedničkim snagama prebroditi sve nedaće koje su vas zadesile i na tome vam veliko hvala. Bili ste marljivi, predani i odgovorni, hvala vam na svakoj minuti koju ste odvojili kako bi poboljšali život zajednice u kojoj živite i hvala svima onima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme u svrhu edukacije, sudjelovanja na županijskim manifestacijama, treninzima i svemu ostalom što je organizirala Županijska vatrogasna zajednica. Odradili ste u protekloj godini velik broj intervencija, njih 45 službeno zabilježenih, a to je u rangu jedne profesionalne vatrogasne postrojbe. Vi ste to odradili svojim dobrovoljnim radom i to puno govori o vama – zaključila je Fras Venus.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content