Uštede na računima za električnu energiju i do 80 posto: U Virovitici održan sastanak partnera i sudionika projekta „Solar Roofs for Green Virovitica”

Solarne elektrane pomoću kojih će Palača Pejačević, Opća bolnica Virovitica, Dječji vrtić Cvrčak, Dvorac Pejačević i tvrtka Virkom ostvariti značajne uštede na računima za električnu energiju i godišnje uštedjeti oko 800 tisuća kW bile su povod velikog sastanka svih sudionika i partnera na projektu „Solar roof for Green Virovitica“, a koji je danas (utorak) održan u Virovitici.

Posjećamo, riječ je o projektu vrijednom 735.000 eura. Pripremila ga je i prijavila Regionalna energetska agencija Sjever (REA Sjever) koja je i partner na projektu, dok su nositelji Grad Virovitica, tvrtka Virkom i Opća bolnica Virovitica.

solari palaca

Projekt se sufinancira u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora te uz pomoć norveškog fonda EEA Grants, čime je osigurano 85 posto sufinanciranja. 

Na sastanku su, uz nositelje projekta sudjelovali i predstavnici REA-e Sjever, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, EEA Grantsa, kao i predstavnici Energetskog instituta Hrvoje Požar, a koji su programski partneri na projektu.

solarni

Gradonačelnik Ivica Kirin u uvodnoj je riječi objasnio da je ovaj projekt gradu Virovitici iznimno važan, budući da je riječ o solarnim panelima koji će omogućiti značajne uštede na računima za električnu energiju. 

-Ove prve solarne elektrane postavili smo na krovove naših ustanova i tvrtki kako bismo osigurali vlastitu potrošnju električne energije i pritom maksimalno smanjiti trošak ne samo u tim objektima, već i na javnoj rasvjeti koja je postavljena u gradu. Budući da je cijena električne energije varirala, svjesni smo da neće biti niža, stoga su ove solarne elektrane poticaj da s investicijama ove vrste nastavimo.

Želimo u budućnosti biti energetski neovisan grad i priliku poput ove maksimalno iskoristiti, a to znači da će ovaj primjer slijediti i tvrtke Flora i Poslovni park, a kasnije i druge gradske ustanove i tvrtke. Želimo solare u budućnosti vidjeti na svakom ‘javnom’ krovu  – najavio je gradonačelnik Ivica Kirin.

viber_slika_2024-02-06_13-16-53-041

Zvonimir Perko, voditelj projekata iz REA Sjever Koprivnica objasnio je kako je ukupna snaga svih sedam elektrana koje će do kraja projekta biti postavljene na području Virovitice oko 740 kW, čime će se ostvariti godišnja ušteda od oko 800 tisuća kW.  Objasnio je i značaj norveškog fonda za ovu investiciju.

-Godine 2022. javili smo se na javni poziv i ostvarili sufinanciranje na projektu od strane norveškog fonda u iznosu od 85 posto.  Ovo nije posljednja suradnja, naprotiv, pratimo sve natječaje i nadamo se da će biti i drugih prilika za prijavu projekata poput ovog. Solarne elektrane omogućit će značajne uštede na području grada i javnih ustanova u Virovitici i sretni smo što smo mogli  doprinijeti razvoju grada u tom pogledu. Inače, solarne elektrane koje su postavljene već danas mogu proizvoditi električnu energiju i samim tim vidjeti konkretne uštede – naglasio je Z. Perko.

solari2

Solarne elektrane kao važnu investiciju izdvojio je i  Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Istaknuo kako će virovitički projekt završiti u travnju, ali da će Ministarstvo nastaviti pregovore s predstavnicima europskog gospodarstva, kako bi se slični projekti što prije prijavili na nove javne pozive.  

-U Hrvatskoj i u svijetu svi teže da budu energetski učinkovitiji, a jedan od načina je implementacija novih sustava prikupljanja električne energije. Budući da je ovaj projekt financiran kroz gospodarski prostor EU, današnji sastanak bio je dobra prilika da i norveški partneri vide na koji način su sredstva u okviru projekta iskorištena i koje će uštede omogućiti – poručio je D. Mikulić.

A uštede su od 30 do 80 posto, doznajemo od „velikih potrošača“ električne energije,  predstavnika Opće bolnice Virovitica i tvrtke Virkom, koji su uz Grad, nositelji projekta.  

viber_slika_2024-02-06_13-16-53-615

-U Virkomu su solari postavljeni na našem vodocrpilištu i uskoro očekujemo priključenje na mrežu. Kada smo ušli u projekt, išli smo na optimalnu veličinu elektrane za poziciju našeg crpilišta, od 195 kW, a koja će nam osigurati oko 30 posto ušteda na ukupnim troškovima električne energije. Naši mjesečni računi kretali su se od 26.000 eura do 132.000 eura, pa će nam ova elektrana biti određena sigurnost.

Pripremamo još dvije projektne dokumentacije za solarne elektrane u Virovitici i Suhopolju, želeći iskoristiti sve mogućnosti i postati energetski što neovisniji. Solarnom elergijom planiramo u budućnosti uštedjeti i do 50 posto svih naših troškova za električnu energiju.  To je dobra vijest i za naše korisnike, jer želimo da nam cijena vode ostane optimalna i da je ne mijenjamo,  budući da cijenu vode nismo mijenjali od 2011. godine – rekao je Damir Marenić, direktor Virkoma.

viber_slika_2024-02-06_13-16-53-781

Na krovovima Opće bolnice Virovitica paneli su postavljeni, a do kraja mjeseca očekuje se njihovo puštanje u rad, kaže ravnatelj Dinko Blažević.

– Naše elektrane postavljene su na svim krovovima bolnice, na kojima je ovu investiciju bilo moguće tehnički izvesti. Očekivana proizvodnja električne energije putem panela trebala bi pokriti oko 80 posto potreba bolnice. Naši računi kreću se mjesečno od 12 do 24 tisuće eura, a najviša potrošnja nam je tijekom ljetnih mjeseci, zbog korištenja klima uređaja. Ova investicija nam je jako važna i planiramo njome ostvariti zaista velike uštede – zaključio je D. Blažević.

Nakon sastanka, nositelji, sudionici i partneri na projektu obišli su lokacije na kojima je postavljeno ukupno sedam solarnih elektrana u Virovitici.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, M. Bašić, T. Szabo)

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content