Vatrogasna zajednica VPŽ bogatija za 25 vatrogasaca i 9 vatrogasaca 1. klase

U nedjelju, 11. veljače, u Gornjem Bazju je završeno osposobljavanje za zvanje vatrogasac i vatrogasac 1. klase za Vatrogasne zajednice općina Suhopolje, Gradina, Sopje, Čađavica i Lukač. Osposobljavanje je započelo 12. siječnja, a u nedjelju su polaznici pokazali stečena znanja i vještine.

Uz vatrogasne vježbe, osposobljavanjem su obuhvaćene teme:

– Ustrojstvo zaštite od požara,

– Pravila vatrogasne službe,

– Protupožarna preventiva,

– Gorenje i gašenje,

– Vatrogasne sprave i oprema,

– Tehnička služba u vatrogastvu,

– Vatrogasna taktika.

Kandidati su na učestalim vatrogasnim vježbama tijekom osposobljavanja bili opremljeni kompletnom zaštitnom vatrogasnom opremom, nakon svake opsežne teme su se odradile vatrogasne vježbe na kojima se je stečeno teorijsko znanje primjenjivalo i demonstriralo kako bi se vatrogasci mogli pripremiti za stvarne situacije. Predavači su pokušali što više približiti situacije koje u kojima bi se novo osposobljeni vatrogasci mogli pronaći, kako bi prilikom intervencija mogli pravovremeno i kvalitetno reagirati, te što kvalitetnije odraditi posao.

Ispit je održan u nedjelju, 11. veljače, te mu je pristupilo 25 vatrogasaca i 9 vatrogasaca 1. klase s područja VZO Suhopolje, VZO Gradina, VZO Sopje, VZO Čađavica i VZO Lukač. Nakon teorijskog dijela ispita, kandidati su pristupili praktičnom dijelu provjere znanja. Na ispitu je prisustvovala i županjska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, te predstavnici VZO Čađavica, VZO Suhopolje, VZO Gradina i domaćini VZO Lukač, koji su nakon ispita i praktičnog dijela čestitali svim polaznicima na stečenom zvanju.

Jedan od predavača i glavni voditelj velikog dijela praktičnih vatrogasnih vježbi je bio zapovjednik VZO Lukač, Robert Teskera. Zapovjednik VZO Lukač je zahvalio svim predavačima koji su prenijeli svoja znanja i vještine, a to su: Igor Gotal, Anja Dumenčić, Matej Baždar, Tanja Lacko, Hrvoje Živković. Također, prenio je zahvale svima koji su doprinijeli organizaciji i održavanju vatrogasnog osposobljavanja te zahvale novoosposobljenim vatrogascima na interesu za uključivanje u vatrogastvo, potaknuo na daljnje usavršavanje i osposobljavanje u ovom plemenitom i odvažnom zanimanju.

Zadovoljstvo je vidjeti da vatrogastvo na području Virovitičko-podravske županije raste te da se uključuju mladi članovi, isto kao što i vatrogasci i dalje rade na usavršavanju i stjecanju novih vještina i znanja – poručili su iz VZ VPŽ.

(icv.hr, VZ VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content