Virovitičko-podravsku županiju posjetio veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Ruaidhri Dowling

U prvom službenom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji, veleposlanika Republike Irske Nj.E. Ruaidhrija Dowlinga dočekali su župan Igor Andrović i njegovi suradnici, Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ, Jasna Abramović, pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove VPŽ te Emina Kovač, ravnateljica VIDRA-e, Agencije za regionalni razvoj VPŽ.

Povod posjetu bilo je upoznavanje Virovitičko-podravske županije, kao i razgovor o mogućoj suradnji između Virovitičko-podravske županije i Irske.

Župan je veleposlaniku Dowlingu poželio dobrodošlicu i upoznao ga s osnovnim informacijama o županiji. Govorilo se tako o projektu izgradnje brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino polje, ekonomskim granama u županiji poput drvne i prerađivačke industrije, kao i o najvećim gospodarskim subjektima županije. Spomenuto je i 45 poduzetničkih zona trgovačke, skladišne i uslužne namjene te poduzetnički centri, poduzetnički inkubatori i razvojne agencije kao potporne poduzetničke institucije. Naglasak se stavio i na korištenje energije, odnosno na buduće projekte iskorištavanja geotermalnog potencijala, ali i velikom potencijalu poljoprivrede na području županije. Bilo je tu riječi i o znanstvenom, tehnološkom i istraživačkom napretku županije, kao i o prirodnim i kulturnim bogatstvima, pri čemu je župan istaknuo UNESCO zaštićena područja te obnovu Kurije Janković u Kapeli Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju i Dvorca Pejačević u Virovitici kao najveće projekte u posljednjih par godina. Naposljetku, istaknuto je i korištenje EU fondova pomoću kojih je Virovitičko-podravska županija implementirala više od 500 projekata u vrijednosti od 270 milijuna eura.

Veleposlanik Dowling istaknuo je sličnosti između Irske i Hrvatske, poput poljoprivrede i duge povijesti iseljavanja i doseljavanja stanovništva, a spomenut je i trend dolaska Hrvata na irsko područje, kao i porast broja Hrvata natrag u Hrvatsku. Kako ističe, Hrvati dolaze u Irsku kako bi stekli određeno iskustvo, upoznali nove kontakte ili osnovali svoje tvrtke koje bi zatim preselili natrag u Hrvatsku, posebice u Slavoniju u području IT sektora. Tom je prilikom zahvalio svim poduzetnim Hrvatima koji na ovaj način stvaraju povezanost između Irske i Hrvatske i samim time jačaju odnose između istih. Također, pohvalio je brojne projekte i ulaganja županije te iskazao interes za buduće ekonomske i gospodarske planove županije.

Ravnateljica VIDRA – Agencije za regionalni razvoj VPŽ Emina Kovač ukazala je na značaj potpornih institucija u razvoju poljoprivrede kao i usmjeravanju gospodarstvenika na korištenje usluga istraživanja i razvoja koje im se pružaju u Tehnološko inovacijskom centru te Panonskom drvnom centru kompetencija, a sve s ciljem stvaranja proizvoda više dodane vrijednosti. U narednom razdoblju aktivnosti razvojne agencije bit će fokusirane na provedbu industrijske tranzicije i izgradnju regionalnih lanaca vrijednosti.

Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ i direktor sajma Viroexpo predstavio je veleposlaniku „sajam s dušom“, jedan od najuspješnijih sajmova u Hrvatskoj. Naglasio je kako je Viroexpo jedan od tri najveća sajma u Hrvatskoj u području gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede te spomenuo dobru suradnju između brojnih partnerskih država i Hrvatske. S obzirom na to da je Irska poljoprivredna zemlja poput Hrvatske, veleposlanik Dowling izrazio je veliki interes za posjet Viroexpo sajmu sljedeće godine.

Naposljetku, župan Andrović i irski veleposlanik Dowling naglasili su važnost osnaživanja i stvaranja dobrih odnosa dviju zemalja te iskazali interes za buduću suradnju.

(www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content