Virovitičkoj OŠ Vladimir Nazor dodijeljena Erasmus akreditacija u području odgoja i općeg obrazovanja: Prva mobilnost planirana je na jesen

Agencija za mobilnost i programe EU, na temelju Odluke o dodjeli Erasmus akreditacije u području odgoja i općeg obrazovanja, Osnovnoj školi Vladimir Nazor Virovitica dodijelila je Erasmus akreditaciju u području odgoja i općeg obrazovanja. Tako je ova školska ustanova akreditaciju dobila za razdoblje od 1. veljače 2024. do 31. prosinca 2027. godine.

Erasmus akreditacija je poput članske iskaznice za dio Programa kojim se podupire mobilnost. Erasmus akreditacija organizacijama pruža mogućnosti za mobilnost u svrhu učenja u okviru ključne aktivnosti 1. Ta je aktivnost zamišljena kao potpora organizacijama koje učenicima, učiteljima i nastavnicima, voditeljima osposobljavanja i drugom obrazovnom osoblju nude mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj.

Projektnu prijavu izradile su učiteljica hrvatskog jezika Jasenka Kolarić Barač te učiteljica engleskog jezika Martina Blažević, a prema riječima ravnateljice Sanjice Samac, škola je time puno dobila.

– Trenutno smo u fazi traženja tečajeva na koje ćemo ići, odnosno tražimo financiranje tog dijela, a više ne moramo prijavljivati svaki projekt zasebno i čekati hoće li to biti prihvaćeno. Što se prošle godine tiče, dobili smo projekt te je osam učitelja bilo na raznim tečajevima i promatranju organizacije i sustava nastave, dok ćemo ove godine krenuti s provedbama projekata, od raznih tečajeva do promatranja organizacije obrazovnog sustava- ističe Samac i dodaje:

– Meni osobno promatranje organizacije znači puno, budući da se mogu vidjeti različitosti i uvidjeti neke dobre i loše strane, iako je tu uglavnom riječ o nijansama. U nastavku ovog razdoblja želja mi je pogledati sustave južnih zemalja koji su nam bliži, kako bi određene stvari, protekom vremena, mogli implementirati i u našoj školi- ističe Samac.

Erasmus je tako izvrsna prilika za školu i učitelje da se profesionalno usavršavaju i povezuju s drugim zemljama i školama, te uče i unapređuju svoja znanja, što potvrđuje i Martina Blažević.

– Akreditacija je na nekoliko godina, a samim time nastojat ćemo ostvariti nekoliko projekata. Poveznice su projektna nastava, održivi razvoj i mentalno zdravlje i tu smo vidjeli potrebu i u našoj školi, jer to su problemi i pitanja koje škola mora riješiti. Svi smo se obogatili i uspjeli prenijeti drugim učiteljima iskustva i želju da i sami rade na sebi. U prvoj godini nas je bilo osam, sada nas je 13 i širimo zajednicu učitelja koji se žele razvijati jer svi znamo da je cjeloživotno obrazovanje obavezno i nužno- govori Martina, dok Jasenka Kolarić Barač govori o iskustvima u prijašnjim projektima.

– Sudjelovali smo na nekolicini tečajeva, a osobno me se najviše dojmio projekt održivosti na kojem želimo raditi. Mislim da to slabo provodimo i da trebamo više vremena usmjeriti upravo na to. Škole u kojima smo bili imaju bolji standard, bolje su stojeće, no smatram da se velik dio novih znanja i iskustava može iskoristiti i kod nas- dodaje.

Spomenimo i kako je akreditacija “članska iskaznica” i da se svake godine mora prijaviti projekt za koji se traže sredstva. U novom razdoblju, točnije u prvoj godini, planirano je nekoliko mobilnosti, no sve će se detaljnije razraditi u mjesecima koji su pred nama, budući da prva godina počinje 6. lipnja, i traje sve do 31. kolovoza 2025. godine.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content