Župan Igor Andrović potpisao ugovore s poslovnim bankama za Mjeru subvencioniranja kamate za kreditiranje proljetne i jesenske sjetve u VPŽ

Župan Igor Andrović danas (četvrtak) je potpisao ugovore o poslovnoj suradnji s predstavnicima pet banaka za Mjeru subvencioniranja kamate za kreditiranje proljetne i jesenske sjetve u Virovitičko-podravskoj županiji. Potpisivanju ugovora nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.

Ovu mjeru Županija uspješno provodi od 2019. godine, a za istu se svake godine osigurava sve više financijskih sredstava u proračunu. Tako je za 2024. godinu osigurano 30 tisuća eura.

-Budući da je interes naših poljoprivrednika svake godine bio sve veći za ovu mjeru, odlučili smo i ove godine osigurati sredstva u proračunu za program subvencija kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu. Na subvenciju kamata dosad smo utrošili 61 tisuću eura, a za ovu godinu smo osigurali 30 tisuća eura. Želja nam je da interes bude sve veći kako bi im omogućili što niže troškove kod kupovine repromaterijala. Županija pokriva do četiri posto kamata na kredite, a ako je ta kamata veća, ostatak pokriva poljoprivrednik. Zadovoljni smo suradnjom i s našim bankama, ali i s poljoprivrednicima i vjerujem da će im to uvelike pomoći kod kupovine sjemena, presadnica, gnojiva, zaštitnog materijala, odnosno svega što im je potrebno za sjetvu – rekao je župan Andrović.

Nakon potpisivanja Ugovora s poslovnim bankama uslijedit će objava Javnog poziva kako bi se čim prije počelo s obradom zahtjeva poljoprivrednika, a prijave će se vršiti putem SOM aplikacije.

-Ove godine će se po prvi puta prijave vršiti putem web aplikacije koju smo pripremili za naše poljoprivrednike. Dakle, sve će biti puno jednostavnije i transparentnije. Aplikacija će biti spremna možda sutra, ali najkasnije u ponedjeljak. Nakon potpisivanja ugovora objavit ćemo javni poziv. Raspon kredita je od 3 do 65 tisuća eura, kredit je kratkoročan i on se mora vratiti unutar 10 do 12 mjeseci te služi isključivo sve ono što poljoprivredniku treba za proljetnu ili jesensku sjetvu – naglasio je Mijok.

Korištenjem SOM aplikacije, postupak prijave na natječaje ili Javne pozive postat će lak i jednostavan postupak za sve prijavitelje (kako za fizičke tako i za pravne osobe). Ovim načinom prijavljivanja, prijavitelj će uštedjeti vrijeme, smanjiti papirologiju te smanjiti troškove slanja prijave poštom jer sve to sada može obaviti u samo par klikova, odnsono elektronskim putem.

Uz Zagrebačku banku, Erste banku, OTP banku i Slatinsku banku, ove godine pridružila se i Privredna banka Zagreb kako bi poljoprivrednicima omogućili da u bankama u kojima imaju otvorena svoja poslovanja imaju mogućnost korištenja ove mjere.

-Podržavam ovu inicijativu. Virovitičko-podravska županija je, s ostalima županijama koju naša regija pokriva, a to su Bjelovarsko-bilogorska i dio Zagrebačke županije, jedna među izdašnijim županijama koja svoje poduzetnike, male obrtnike i poljoprivrednike sufinancira s dosta velikim iznosom kamatne stope. Privredna banka do sada nije sudjelovala u ovoj mjeri s Virovitičko-podravskom županijom i izuzetno nam je drago što smo se ovog puta uključili i dobili tako priliku našim klijentima omogućiti i ovaj dio mjere – rekao je Mario Škorak iz Privredne banke Zagreb, Regije središnja Hrvatska.

Podsjetimo, radi se o Mjeri subvencioniranja kamate za kreditiranje proljetne i jesenske sjetve kojom Virovitičko-podravska županija pomaže pri osiguravanju sredstava neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content