Mladež HDZ-a općine Sopje već tradicionalno na Cvjetnicu dijelila vjernicima maslinove grančice

Vjernici danas, 24. ožujka, slave Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje. Cvjetnica je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. U crkvama se blagoslove zelene grančice palmi, maslina i lovorike.

Blagdan Cvjetnice označava spomen na svečani Kristov ulazak u Jeruzalem, a ujedno predstavlja i početak Kristove Muke. To je i vidljivo u dvostrukom nazivu toga dana, Cvjetnica i Nedjelja Muke Gospodnje, kao i u dvostrukom otajstvu koje je jasno uočljivo u misnom slavlju, kada najprije spominje kako je Krist na magaretu ušao u Jeruzalem, a narod mu oduševljeno klicao “Hosana! Hosana!”, zatim se spominje Kristova muke, kada je taj isti narod vikao “Raspni ga! Raspni!”.

U povodu blagdana Cvjetnice, članovi Mladeži HDZ-a općine Sopje kojima se pridružio i općinski načelnik Berislav Androš te potpredsjednik Općinskog vijeća Ivica Marić, dijelili su vjernicima u središtu Sopja, ispred zgrade Općine, maslinove grančice.

Nedjeljom Cvjetnice počinje Veliki tjedan i s Crkvom ulazimo u slavlje patnje i smrti Isusa Krista. U tom je tjednu sveto ili vazmeno trodnevlje, koje čine Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, najsvetiji dani i srce liturgijske godine.

(adf, Mladež HDZ-a općine Sopje)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content