Mladi chefovi s našeg područja: Upoznajte srednjoškolku Viktoriju Rengel, za svoj žarbo kolač osvojila je međunarodno zlato

Kuharstvo podrazumijeva englesku temeljitost i francusku umjetnost, rekli bi svjetski chefovi. Gledajući bogatstvo hrvatske kuhinje, mogli bismo uvrstiti i našu državu u tu izreku, budući da su hrvatski kuhari, sadašnji i budući, sposobni jednostavne recepture pretvoriti u odlična jela.

Jedna od njih je i srednjoškolka Viktorija Rengel, nagrađena najvišim priznanjem u pripremi žarbo kolača na 6. Međunarodnom natjecanju slastičara „Zlatni Orah“. Na ovom događaju, održanom početkom ožujka u Pustari Višnjica, Viktorija se natjecala s preostalih 20 učenika strukovnih škola iz pet zemalja – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske.

20240315 095706

– Ovo mi je prvo sudjelovanje na „Zlatnom orahu“ i jako sam zadovoljna kako je prošlo. Uživam u pripremi slastica, iz tog sam se razloga i prijavila. Iako je bio prvi put, snašla sam se – naučila sam samostalno djelovati u kuhinji, bez tuđe pomoći. Nisam očekivala pobjedu, ali ponosna sam na to postignuće – prepričava nam Viktorija, učenica 2. razreda kuhara u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača.

NATJECANJEM DO RADNOG MJESTA

Darko Baričević, nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca, objasnio je dobrobit ovakvih natjecanja za školu i njene učenike. Poticanje zanimanja za struku jedan je od glavnih ciljeva događaja poput „Zlatnog oraha“.

– Ono što želimo dobiti odlaskom na natjecanja jest vidljivost škole, prepoznatljivost i prije svega otvaranje širih vidika našim učenicima – nisu ograničeni samo na Pitomaču i užu okolicu, priča o kuharstvu je puno šira. Uče od drugih kolega, gledaju različite načine na koje se ovaj posao obavlja i usavršavaju tehnike. Naposljetku, pripremamo ih za tržište rada – ističe Baričević.

20240315 095748

Na tržištu rada velika je potražnja upravo za tim kadrom. Kuhari su gotovo sigurno zapošljivi nakon završetka svog srednjoškolskog obrazovanja, no ipak nailaze na jedan problem.  

– Poslodavci moraju biti svjesni da učenik koji dolazi direktno iz škole treba određeno vrijeme prilagodbe, i na lokal i na osoblje i na jelovnik, ovisno od tipa ugostiteljskog objekta. Međutim, s temeljima koje usvoje u našoj školi, vjerujem da će se svugdje brzo prilagoditi, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta – govori nam nastavnik kuharstva.

KREIRAJU JELOVNIK I PRIPREMAJU JELA

Nastavni plan i program za smjer kuhara u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca podijeljen je u dva dijela: teorijska i praktična nastava. Školski restoran, koji je ujedno i školski praktikum, „Stara pivnica“ u centru Pitomače, omogućava učenicima da budu u neposrednoj komunikaciji s gostima. Ondje doživljavaju pravu atmosferu koja ih čeka u realnom svijetu.

– Za sada se snalaze jako dobro. Lani smo započeli projekt „Mladi chef“ u kojemu učenici završnih razreda s regularnom nastavom završavaju mjesec dana prije ostalih, pa odlaze na praktičnu nastavu. Želimo ih promovirati kao mlade chefove koji kreiraju vlastiti jelovnik, a koji naposljetku nudimo svim gostima našega restorana – objašnjava Baričević.

20240315 095547

Zastupljenost spolova u ovoj školi ovisi od generacije do generacije, međutim vidljiva je dominacija djevojaka. Ono što je nastavnom kadru najvažnije jest zainteresiranost oba spola za samu stuku. Iako postoje izuzetci koji upisuju kuharstvo radi prijatelja, obitelji ili rođaka, boravkom u njihovoj ustanovi, kaže Baričević, zavoljeli su kuharstvo.

KUHARICA ILI SLASTIČARKA

Upravo taj proces kuhanja za učenicu Viktoriju nešto je što s veseljem i zadovoljstvom radi. Svoje vještine u kuhinji Viktorija je počela razvijati s 13 godina, uz pomoć majke. Krenula je, kaže, s najjednostavnijim jelima, od juha do pohanog mesa i ostalih standardnih namirnica koje se mogu pronaći za obiteljskim stolom. Danas su njena ljubav ipak razni kolači.

20240315 095722

– Predstavljanjem naše škole na kongresima slastičarstva dobila sam iskustvo i dodatno znanje, a ujedno sam stekla i razne prijatelje koji pomažu da se u tim trenutcima opustiš. Da nisam kuhar, zasigurno bih bila slastičar.

Ova mlada kuharica želi ostati u svojoj struci, a pokazuje i interes za daljnjim napredovanjem. Čeka ju još jedna godina, kaže, stoga ima vremena razmisliti gdje i kako dalje. Ono što je sigurno – hrvatsko tržište spremno je za mladu i perspektivnu radnu snagu poput nje.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content