Hrvatska obilježava 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’: U manje od 32 sata oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije

Hrvatska obilježava 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u kojoj su 1. svibnja 1995. godine u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7.200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. 

U operaciji je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati na oko 80 kilometara dugoj bojišnici i u tri pravca – s istoka, sjevera i zapada. Jakim udarima hrvatskih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška.

Operaciju je odobrio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjeg načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Janka Bobetka, zadaću presijecanja Sektora Zapad, uspješno su provele postrojbe Zbornih područja Bjelovar, Osijek i Zagreb te Skupne snage specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova.

U akciji su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu te su tako dodatno taktički iznenadili neprijatelja.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije s oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca.

Na žalost, u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak” poginula su petorica pripadnika 81. gardijske bojne s područja bivše općine Virovitica i to: Nenad Sočec, Marijan Štukar, Nebojša Buha, Jozo Livaja i Slavko Biondić, dok je 21 pripadnik ranjen.

Postrojbe Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova pokazale su visoku razinu koordinacije, osposobljenosti i spremnosti za izvršavanje zahtjevnih borbenih djelovanja. Konačan poraz velikosrpske politike u Hrvatskoj uslijedio je početkom kolovoza 1995. godine kada je u pobjedonosnoj oslobodilačkoj operaciji Oluja oslobođen preostali dio privremeno okupiranog teritorija Republike Hrvatske, osim dijela hrvatskog Podunavlja koje je u državno-pravni poredak vraćeno procesom mirne reintegracije od 15. siječnja 1996. do 15. siječnja 1998. godine.

(www.icv.hr, morh.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content