Ovih dana mnogima u Hrvatskoj stići će vojni pozivi: Evo o čemu je riječ

Ministarstvo obrane izvijestilo je na svojim službenim stranicama da počinje redovan upis u vojnu evidenciju u 2024., prenosi tportal.

Uvođenje vojnih obveznika u vojnu evidenciju provest će se od 18. ožujka do 17. svibnja, a riječ je o redovnoj aktivnosti koja se provodi svake godine i odnosi se na sve hrvatske državljane – muškarce – koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju prebivalište na području Hrvatske.

-Pojedinačni pozivi za upis u vojnu evidenciju dolazit će tijekom ožujka i travnja 2024. na adrese vojnih obveznika rođenih 2006., a pozive će uputiti područni odsjeci za poslove obrane na čijem području osobe imaju prebivalište. Pozvane osobe obvezne su se odazvati u zakazanom terminu te prilikom dolaska predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB. Eventualnu spriječenost svi pozvani trebaju opravdati područnom odsjeku za poslove obrane osobno ili putem roditelja ili članova uže obitelji. Novaci starijih godišta, koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju, mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta i izvršiti uvođenje. Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave – izvijestili su iz MORH-a.

Iz Ministarstva posebno napominju da je uvođenje novaka u vojnu evidenciju zakonska obaveza koja se provodi svake godine osobnim dolaskom na mjesto i vrijeme navedene u pojedinačnom pozivu dostavljenom iz nadležnog područnog odsjeka za poslove obrane. Podsjećamo, proteklih godina ti su pozivi znali uzbuniti javnost jer su mnogi pogrešno pomislili da je riječ o pozivu na služenje vojnog roka.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content