Pobjednici Zlatnog oraha: Ivan Ergović briljirao s tortom od oraha, Viktorija Rengel sa žarbo kolačem, a Vedrana Hrastovec Sedlar sa šećernom skulpturom

Svečanost je bila jedinstvena, svjetska, ali ipak naša, održana u prekrasnoj Pustari Višnjica u Virovitičko-podravskoj županiji. Sudjelovali su najbolji slastičari i učenici iz pet zemalja, uz vrhunske svjetske ocjenjivače, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u neodoljivim delicijama. Zlatni Orah, 6. Međunarodno natjecanje slastičara, organizirala je Udruga kuhara i slastičara grada Slatine uz podršku Grada Slatine, LAG-a Marinianis Slatina, Virovitičko-podravske županije i Hrvatskog kuharskog saveza.

U natjecanju je sudjelovalo 52 stručnjaka, od kojih 31 profesionalac i 21 učenik strukovne škole iz pet zemalja – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske. Profesionalci su se natjecali u pripremi svečanih torti od oraha i izradi skulptura od šećerne mase, dok su učenici pokazali svoje vještine u pripremi žarbo kolača od oraha.

Nakon intenzivne pripreme i ocjenjivanja, uslijedilo je svečano proglašenje pobjednika, popraćeno emotivnim izjavama zahvale od strane organizatora, sudionika i podržavatelja događaja.

IMG_2431

– Prepun sam ponosa i sreće što smo i ove godine uspjeli pripremiti sve ovo. Hvala mojim divnim kolegama kuharima iz pet zemalja koji su došli i odvojili svoje slobodno vrijeme da nam pomognu i budu uz nas, hvala LAG-u, Gradu Slatini, svim sponzorima i pokroviteljima i najviše hvala svim sudionicima. Mi idemo dalje, želimo biti još bolji i jači – rekao je vidno emotivni predsjednik Udruge kuhara i slastičara Dražen Šafar.

– Meni je srce puno. Ostvariti sve ovo kod nas i biti najbolji u Hrvatskoj s ovakvim događajem je ostvarenje mog sna. Hvala svima, a ponajviše svim sudionicima jer svi smo jedna velika obitelj – kratko je rekla najbolja hrvatska slastičarka, nedavno brončana s IKA Svjetske kulinarske Olimpijade, Sandra Jadek.

Nazočne je pozdravio i novi predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Erich Glavica.

– Ovo je nešto zaista predivno. Od srca hvala Sandri i Draženu što svojim neizmjernim trudom podižu hrvatsku gastronomiju i slastičarstvo i pokazuju koliko vrijedi hrvatska kuhinja. Mi se svi zajedno trudimo podizati našu kvalitetu, a ovo je pokazatelj kako se to radi i može – rekao je Glavica.

U ime LAG-a Marinianis obratila se voditeljica istog Renata Benija.

– Ponosni smo što smo dobili prigodu biti dio ove prelijepe priče i zato smo ju uključili u naš projekt pod nazivom ‘Local2local’. Projekt provodimo s osam hrvatskih LAG-ova kroz financiranje provedbom lokalnih razvojnih strategija iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. – rekla je Benija.

Predstavnik suorganizatora manifestacije, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika grada Slatine Ilija Nikolić istaknuo je ponos na ovaj događaj i organizatore.

– Ponosni smo što u našem gradu imamo Sandru i Dražena, to je naše veliko bogatstvo i nemjerljiva promocija. Hvala im što odvajaju svoje slobodno vrijeme i čine sve u promociji ovoga kraja na najbolji mogući način. Siguran sam da će ovaj dvojac biti iz godine u godinu još bolji jer oni to mogu – rekao je Nikolić.

Generalni pokrovitelj, dakako, je Virovitičko-podravska županija, a župan Igor Andrović izrazio je veliko zadovoljstvo ovim natjecanjem.

– Ovo je priča koja traje i koja jača, jedan događaj koji je davno prešao granice Hrvatske i koji je postao istinski brend naše županije. Sandra i Dražen su ljudi koji svojom pojavom promoviraju cijelu županiju i na tom im od srca hvala. Ponosni smo na Zlatni orah, manifestaciju koja je tako velika, a naša, i siguran sam da će ova vrijedna ekipa nastaviti još bolje jer su pokazali koliko vrijede, a mi ćemo naravno kao Županija uvijek biti uz njih – rekao je župan Andrović.

IMG_2453

Predsjednik Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva za strukovne škole Saša Bešlić, uz kojeg su radili profesor Jordan Nastanović iz Beograda i Nino Žganec, pohvalio je mlade natjecatelje.

– Prije svega moram reći da su djeca odlična. Svi su uspješno napravili žarbo kolač, nije bilo zamjerki i oni su doista velika budućnost našeg kulinarstva. Netko je morao pobijediti, a onima koji nisu poručujem raširite krila i hrabro letite dalje jer ste mladi, uspješni i odlični – rekao je Bešlić

Predsjednica stručnog ocjenjivačkog povjerenstva za profesionalce profesorica Ružica Šošić, uz koju su ocjenjivali slovenski masterchef Alma Rekič te svjetski kuhar iz BIH Nermin Hodžić, čestitala je svim natjecateljima.

– U obje kategorije koje su radili profesionalci, torte i skulpture, uradci su bili izvrsni, i doista su nijanse odlučivale. Ocjenjivanje je predstavljalo veliki izazov za nas, s obzirom na kvalitetu i detalje ovih sjajnih torti i skulptura. Na zajedničkom razgovoru, samo smo dali nekoliko sugestija za eventualna poboljšanja, ali želim čestitati svim natjecateljima na izuzetnom radu – izjavila je Šošić.

IMG_2478

Najviše priznanje u pripremi žarbo kolača odnijela je Viktorija Rengel iz Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, dok je u izradi skulptura slavila Vedrana Hrastovec Sedlar iz Varaždina. Titulu najbolje torte od oraha osvojio je Ivan Ergović iz Poreča.

– Velika je privilegija doći ovdje i sudjelovati, i svi smo ovdje pobjednici. Naravno da sam presretan pobjedom, koja mi znači puno. Hvala svima – rekao je pobjednik Ivan Ergović.

Svečana večera na kraju događaja obogatila je gastronomsku ponudu Slavonije i Podravine te Bosne i Hercegovine i Vojvodine, dok je za zabavu pobrinuo Tamburaški sastav Čokanj.

Zlatni Orah je još jednom potvrdio svoj ugled kao prestižno natjecanje, zahvaljujući neumornom radu Dražena Šafara i Sandre Jadek, koji su svojim angažmanom promovirali bogatstvo kulinarske tradicije svojeg kraja i domovine.

(icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content