Udruga ”Vretenac” Slatina na poseban način obilježila Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama ”Vretenac ” Slatina danas (četvrtak) je obilježila Svjetski dan osoba s Downovim sindromom na poseban način.

Naime, u suradnji s Caffe&lounge barom ”Nino” član udruge Josip Miter je posluživao goste lokala uz neizostavni smiješak, iako je radio vrlo ozbiljan i odgovoran posao. Inače, Josip i sam osoba s Down sindromom sudjelovao je u ime udruge na natjecanjima u spravljanju koktela i posluživanju pića, na kojima je ostvario zapažene rezultate.

Svom prijatelju podršku su došli dati i ostali članovi Udruge ”Vretenac” te učenici smjera kuhar Industrijsko-obrtničke škole Slatina, koje je Josip sa zadovoljstvom poslužio.

– Ovogodišnja tema Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom glasi “Zaustavimo stereotipe” i smo odlučili da to i učinimo. Stoga, u suradnji sa Caffe&lounge barom ”Nino” rušili smo predrasude na najzabavniji mogući način. Upravo za tu priliku naš dragi Josip Miter, član naše udruge, preuzeo je ulogu konobara i posluživao goste u čemu je bio vrlo uspješan – rekli su iz UOSIT ”Vretenac” Slatina.

Simbol Downovog sindroma su šarene čarape, a na današnji dan obuvaju se različite, kako bi se, uz veselje koje osobe s Downovim sindromom šire oko sebe, istaknula različitost vezana uz 21. kromosom, što su članovi Udruge ”Vretenac” Slatina i učinili.

Podsjetimo, Downov sindrom jedan je od najčešćih genetskih poremećaja te se prosječno pojavljuje kod jednog od 650 djece. Poremećaj nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri. Naime, kod zdravih osoba, jezgra sadrži 46 kromosoma, odnosno 23 para koji su naslijeđeni od oba roditelja.

Downov sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica te se posljedično u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. Naziva se još i poremećaj 21.b kromosoma, jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije (T21). Od te činjenice nastao je i datum obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom jer 21. 3. simbolizira tri kromosoma u 21. paru.

(icv.hr, adf: Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content