Edukativni programi u Špišić Bukovici: Jačanje samopouzdanja i povezanosti među majkama

Uzimajući u obzir važnost pravilne skrbi tijekom trudnoće i nakon porođaja, Patronažna služba Špišić Bukovica organizira edukativne programe usmjerene na podršku i obrazovanje budućih majki. Ovi programi, koji uključuju predavanja i radionice, nude korisne informacije o porodu, postporođajnom procesu, dojenju, njezi novorođenčeta i mnogim drugim relevantnim temama.

Patronažna sestra koja je pokrenula ovu inicijativu u Špišić Bukovici te ju uspješno provodi je Danijela Suhanek, djelatnica Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, koja je istaknula kako u svom radu uvijek imaju potporu ravnatelja dr. Ivice Foteza.
– Kao patronažna sestra svakodnevno sam svjedok važnosti pravilne edukacije i podrške za trudnice i novopečene majke. U Špišić Bukovici prepoznala sam potrebu za inicijativom koja će pružiti sveobuhvatnu podršku budućim majkama, ne samo kroz medicinske aspekte trudnoće i porođaja, već i kroz emocionalnu i socijalnu podršku koja im je također potrebna – ističe patronažna sestra.

PODRŠKA OD PRVE TRUDNOĆE
Za sada je ovo jedno od rijetkih mjesta na području Virovitičko-podravske županije koje budućim majkama pruža ovakvu pomoć i podršku, a od iznimne je važnosti. Ključni čimbenici ovih programa su razmjena iskustava i podrška među trudnicama i rodiljama, a ima i svoju socijalnu dimenziju.

– Kroz naše programe edukacije i radionice, trudnice dobivaju priliku ne samo naučiti o fizičkim promjenama koje se događaju tijekom trudnoće i kako se brinuti o novorođenčetu, već i razgovarati o svojim osjećajima, strahovima i nadama s drugim ženama koje prolaze kroz isto iskustvo. Smatram da je ta međusobna podrška ključna za izgradnju povjerenja i samopouzdanja kod budućih majki – ističe D. Suhanek.

IMG_5983

Trudnice koje se upoznaju na ovim programima mogu se sresti kasnije u rodilištu ili u istom dječjem vrtiću. Ovo stvaranje mreže podrške može biti neprocjenjivo u izgradnji podrške i zajedništva u cijeloj lokalnoj zajednici.

– Osim što na ovaj način pružamo informacije i savjete, ovi programi nude mogućnost za međusobnu interakciju, razmjenu iskustava i izgradnju prijateljstava. Jedan od ciljeva je omogućiti trudnicama i rodiljama da se povežu i podrže jedna drugu u njihovoj zajedničkoj fazi života. Također, kroz ove programe postoji mogućnost da se uspostave veze koje će nadživjeti samu trudnoću i porođaj – kaže D. Suhanek.

Dijana Jularić, mlada trudnica iz Virovitice, ističe kako joj je ovo prva trudnoća te nema iskustvo na koje bi se mogla osloniti. Zato joj je iznimno važna edukacija koju je dobila kroz ovu inicijativu.

– Za ovu grupu sam saznala kod ginekologa, tamo sam vidjela letak o ovoj edukaciji. Kao buduća majka bez prethodnog iskustva, svidjelo mi se sve što sam pročitala na letku, činilo mi se iznimno korisnim i relevantnim za moje trenutne potrebe pa sam odlučila doći – rekla je Dijana.

Najveće brige koje je istaknula bile su vezane uz njegu pupka i dojenje novorođenčeta, pa ju je to posebno zanimalo.

– Sve to, kao i druga pitanja bila su obuhvaćena u programima edukacije, što mi je pomoglo da se bolje pripremim za dolazak moje bebe – kaže zadovoljno Dijana te preporučuje dolazak i drugim trudnicama, vjerujući da će im svima ova edukacija jako puno koristiti.

WhatsApp Slika 2024 04 19 u 09.40.26 eebbc948

OTVORENO O STRAHOVIMA I PITANJIMA

Njezinu preporuku slijedila je trudnica Daria Ivačić iz Špišić Bukovice koja je također sudjelovala na ovoj edukaciji.

– Budući da sam prvorotkinja, osjećala sam potrebu za dodatnom edukacijom i podrškom, kako bih se što bolje pripremila za majčinstvo – podijelila je s nama Daria. Istaknula je i vrijednost razmjene iskustava i podrške među budućim majkama.

– Jedna od najvrjednijih stvari koje sam dobila kroz ove programe je mogućnost razgovora s drugim budućim majkama koje prolaze kroz slična iskustva. Razmjena priča, savjeta i podrška među nama su izuzetno vrijedne. Puno toga sam naučila i dobila korisne savjete. Svakako bih preporučila i drugim trudnicama – rekla je Daria, podijelivši svoje najveće brige u vezi s trudnoćom i roditeljstvom.

– Moja najveća briga je nošenje i držanje djeteta, kao i kupanje. Sada mi je to malo jasnije, ali, kako kažu, to će valjda doći samo od sebe kada dijete primim u ruke – raznježeno je rekla ova mlada buduća majka.

Iskustva sudionica poput Dijane Jularić i Darije Ivačić jasno pokazuju važnost pružanja edukacije i podrške u ovom osjetljivom razdoblju. Informacije o njezi novorođenčeta, dojenju i drugim aspektima roditeljstva olakšavaju tranziciju u majčinstvo i smanjuju anksioznost koju mnoge buduće majke osjećaju.

Unatoč izazovima poput ograničenog prostora za održavanje programa i poteškoćama u privlačenju trudnica, Patronažna služba Špišić Bukovica ostaje predana svojoj misiji educiranja i podrške. Budući planovi uključuju redovno organiziranje programa nekoliko puta godišnje i trudnicama nastavljaju davati priliku da se educiraju, povežu i pripreme za dolazak novog člana obitelji.

(www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content